TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Mayan - Antagonise

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, февруари 03, 2014 1 коментара

Стилът: Symphonic Melodic Death Metal
От/Год: Холандия, 2014
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~62 минути


Имаше някога една ужасна и откровено сексистка реклама, чието съдържание не помня с подробности, но финалното ѝ изречение беше "Те това чукане чаках". Та и аз така с Mayan и "Antagonise" - точно това исках да чуя, точно това ми се слушаше и точно така си го представях! Хем е дет метъл, хем е симфоничен, хем и чистите вокали не са "поп", а по-скоро "пауър". Все едно слушам Nile, Amon Amarth, Dimmu Borgir, Epica и Rhapsody наведнъж!

Напоследък май стана много модерно бандите да използват много оркестрации и мнозина вече намират това за малко прекалено. Е да, но на Mayan орекстрациите им стоят идеално. Малко са групите, които умеят да използват този елемент толкова умело и това е една от причините "Antagonise" да е толкова зверски добър. Тази величествена комбинация от тежки рифове, зверски дет ревове, страхотни чисти вокали и супер епични оркестрации е толкова рядко срещана, че просто е грехота да я пропуснеш. Който не вярва, може веднага да си пусне песни като "Redemption: The Democracy Illusion", "Paladins of Deceit", "Capital Punishment" и "Faceless Spies" и да се смаже от зашеметяваща оркестрално-клавишна епичност. За феновете на по-високите дози екстремизъм идеални са "Burn Your Witches" и отвяващата "Human Sacrifice", докато на ръба на пауър метъла стои "Devil In Disguse". "Insano" пък играе ролята на нещо като интерлюдия, изпята на италиански с красиви женски вокали.

За подобни албуми, изпъстрени с толкова много детайли, може да се изпише много. Точно затова обаче мисля, че именно те нямат нужда от голямо представяне и много приказки, защото и сами говорят достатъчно добре за себе си. "Antagonise" е един адски добър и интересен за цялостно преслушване албум, в който средната дължина на песните от по ~6 минути изобщо не натежава, а дори напротив - вписва се перфектно в общата епична атмосфера. Естествено, той има и своите слабости по отношение на идентичното звучене в някои от композициите, но честно казано - изобщо не ми се търсят кусури в албум, който ми достави толкова много удоволствие от слушането още при първото му пускане. Препоръчвам ви и вие да не ги търсите много-много.

+ + + + +
Жестока комбинация от дет метъл, бомбастични оркестрации и страхотни чисти вокали.
Много тежко и модерно звучене, изпипан звук, мрачна и епична атмосфера.
Баланс, изграден върху екстремни дет-крайности, пауър метъл мелодичност и нежни сопрано вокали.
Дължината му (от над час) изобщо не се усеща и не натежава.

- - - - -
Една-две песни си приличат малко една с друга, но дори тоя минус си го вадя от гъ...рба.

IF YOU LIKE
Amon Amarth, Epica, ETOS, Dimmu Borgir, Therion, Shade Empire и др.

Автор: Undepth
[9/10]

1 Response for the "Mayan - Antagonise"

  1. Анонимен says:

    На места ми напомнят Хагард, много добър албум.