TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

 • About TMB

  BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

  ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

  [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Babymetal - Babymetal

Posted by Today's Metal Crew On вторник, февруари 25, 2014 4 коментара

Стилът: Death/Power/Dance/J-Pop/Modern Metal
От/Год: Япония, 2014
Лейбъл: Toy's Factory
Отнема: ~56 минути


Доста странни метъл банди съм чувал и виждал през живота си, но не се беше случвало да слушам група, която смесва модерен, пауър, дет и траш метъл с много електроника и по детски звучащ j-pop, изпълняван от три танцуващи японски "kawaii" тийнейджърки в униформи... поне допреди няколко месеца, когато разбрах за съществуването на Babymetal. Естествено, две момичета на 14 и едно на 16 няма как сами да правят тази музика, затова зад тях стои и група от горски демони (или по-точно музиканти с тайна самоличност).

Из този и без това крайно непредвидим албум може да срещнете и други неочаквания включвания, като например на рап (в "Iine"), реге (в "4 no Uta"), дъбстеп (в "Uki Uki Midnight") и куп други шантави стилови комбинации. Ако всичко това ви звучи като тотална манджа с грозде - не сте много далеч от истината. Трябва да отбележим, че на Babymetal не им се получава във всяко парче. Не можем да оставим на заден план и фактът, че само три от парчетата в албума са нови, а останалите 10 вече са били издавани под една или друга форма. По-лошото е, че всяко парче има собствен микс и мастеринг, заради което албумът не прилича толкова на завършен краен продукт, колкото на компилация от сингли и b-sides. Така например, песни като хитовата "Megitsune", пауърът "Ijime, Dame, Zettai", модерната "Onedari Daisakusen" и красноречивата "Headbanger" не само са по-добри като композиции, но и като продукция, особено в сравнение с 6-минутната "Babymetal Death" (възможно най-лошият избор за отварящо парче - дет метъл трак, който няма почти нищо общо със звученето на групата) или пращящата отвсякъде "Catch Me If You Can".

Този албум като нищо ще обърка сетивата ви. Слушайки музиката в него ще ви е трудно да решите дали да куфеете, да танцувате, да прегризете нечий гръклян, или да погледате анимета. Контрастът между бруталната на места музика и супер сладурските гласове на Сю, Моа и Юи е толкова голям, че ще се чудите как е възможно тези два стила да съжителстват в едно парче. Само за пример, основната вокалистка Сю (която на всичкото отгоре е модел и японски тийн-идол) участва паралелно и в детска j-pop група. Това е все едно някое от момичетата на нашите Бон-Бон да пее в Цироза, да речем (което е идея, хм).

Въпреки че не мога (и не искам) да отрека достойнствата на повечето от гореспоменатите супер добри парчета, Babymetal просто не е група, която само да слушаш. Техните костюми, стил и сценично шоу са предназначени най-вече за гледане. Не съм сигурен обаче и кой точно трябва да ги гледа, защото поне аз инстинктивно се озъртам да не би някой да види в монитора ми как зяпам подскачащи японски тийнейджърки в секси униформи. Ходи обяснявай после, че те всъщност правят метъл, че това е част от японската kawaii култура и че не държиш тийнейджърки в мазето си. От друга страна обаче, ако не ги гледаш е малко трудно да разбереш какво the fuсk се случва в тия песни и кой бoлeн мoзък е написал песен като "Doki Doki Morning" и "Gimme Choko". Изобщо, целият албум спокойно можеше да влезе в някога замислената ни рубрика "WTF?!", но при липсата на такава ви даваме само това предупреждение тук. Подхождайте с внимание!

+ + + + +
Точно когато мислиш, че вече си чул и видял всичко в метъла... попадаш на Babymetal.
Огромно разнообразие от аудио-визуални стилове, съчетани в уникални комбинации.
Някои невероятни парчета като "Megitsune", "Ijime, Dame, Zettai", "Onedari Daisakusen" и "Headbanger".
Рядкост е да чуеш по-сладурски глас от този на основната вокалистка Сю (Сузука Накамото).

- - - - -
77% (да, сметнах го) от песните в албума вече са излизали под една или друга форма.
На места логиката тотално се губи и се получава голяма какофония.
Много от песните са с различен мастеринг и не звучат като част от единен краен продукт. 

IF YOU LIKE
Никаква идея. Който има - нека каже. Примерно... Girugamesh. Баси.

Автор: Testset
[6.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

4 Response for the "Babymetal - Babymetal"

 1. Анонимен says:

  сбъркали сте фб линка

 2. Анонимен says:

  Testset, само не разбирам защо си го причиняваш?

 3. Анонимен says:

  Това е ъъъ ... яко .. хмм баси

 4. Анонимен says:

  получих културен шок