TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Dead By April - Let The World Know

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, февруари 17, 2014 0 коментара

Стилът: Modern Metal
От/Год: Швеция, 2014
Лейбъл: Universal/Spinefarm
Отнема: ~49 минути


Те са поп-метъл сензацията, те са метъл версията на бой банда, те са Dead By April. Вярно, от оригиналния им състав вече остана само Понтус Хьелм (който също бе напуснал за известно време и който вече не играе една от предишните си роли на вокалист), но именно благодарение на него DBA запазиха специфичното си звучене. Затова не е много учудващо, че новият албум на групата доста прилича на предишните два и не толкова задълбочените фенове може и да не надушат настъпилите промени.

А пък промени - дал Бог. Преди около година групата обяви напускането на емблематичния вокалист Джими Стримел (заради "лични проблеми", по всяка веростност свързани с употребата на наркотици) и присъединяването на новия харш-вокалист Кристофър Андерсон, а броени часове след пускането на новия албум в продажба, барабанистът Александер Свенингсон също си стегна багажа и си замина от DBA. Донякъде иронично, новият барабанист на групата е Маркус Росел, свирещ в новата група на Джими - Ends With a Bullet. Голяма сапунка. Можете да си представите скептицизма ми след цялата тази драма и да разберете защо мислех, че "Let The World Know" ще е провал. Пък вече го изслушах и той... не е.

Бих казал, че това е най-слабият албум на DBA дотук, но не защото отстъпва много на предшествениците си, а защото просто с нищо не ги надгражда. Това обаче не прави "Let the World Know" слаб сам по себе си. Продукцията отново е на толкова високо ниво, че останалите групи могат само да си сверяват часовника с нея, инструментите са добре озвучени, 7-струнните китари просто мачкат, а електрониката отново звучи много модерно и играе много важна роля във всяка композиция. Вокалите също са минали през дигитална обработка, макар според мен да не е имало особена нужда от това. Зандро Сантиаго има много добър поп-глас и изобщо няма нужда от появяващия се на няколко места autotune. Stoffe пък се справя сравнително добре с крясъците, но нямаше да е зле да извади малко по-ниски крясъци, защото в момента са малко... странно високи.

В композиционно отношение няма много изненади, да не кажа дори, че хич няма такива. Върху познатата и добре работеща формула от предните албуми са построени повечето песни и в този албум, като например синглите "Freeze Frame" и "As a Butterfly", както и потенциалните хитове като "Abnormal", "Done With Broken Hearts" и "Beautiful Nightmare". От формулата кривят най-вече тежката (и позволете да заявя - най-добра в целия албум) "Same Star" и способните да ти докарат диабет със своята сладникавост баладки "Let the World Know" и "Replace You". Затова изборът пред слушателя е ясен - ако някога сте харесвали DBA, вероятно ще ги харесате и сега, макар и вече Джими да го няма. Да, не е същото, но с липсата му се свиква бързо, така че дайте шанс на "Let the World Know" и ще видите, че нещата изобщо не са толкова зле.

+ + + + +
Въпреки сътресенията в състава, групата се е справила учудващо добре.
Дори скептично настроените фенове могат да останат доволни (ако съдим по мен).
Качествена продукция (с малко забележки), като електрониката е по-добра от всякога.
Отново всяка втора песен е потенциален хит.

- - - - -
От оригиналния състав не остана почти никой и това малко или много се усеща.
Никакви изненади и развитие като цяло, ако не броим привличането на нови музиканти.
Зандро си пее добре и няма абсолютно никаква нужда от autotune, ама... го ползва.
Един познат музикант правилно отбеляза: "Има много компресия на китарите".

IF YOU LIKE
Ends With a Bullet, Amaranthe, Sonic Syndicate, Soilwork, In Flames и др.

Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Dead By April - Let The World Know"