TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Trollfest - Kaptein Kaos

Posted by Today's Metal Crew On сряда, февруари 19, 2014 0 коментара

Стилът: Folk Metal
От/Год: Норвегия, 2014
Лейбъл: NoiseArt
Отнема: ~48 минути


Trollfest е група, за която ми е трудно да си представя, че може да не се хареса на метъл фен. Естествено, не че е забранено или подсъдно, но какво има да не им харесваш? Те са екстремни, шантави и пълни с бясна енергия, а освен това включват в музиката си елементи на балкански и скандинавски фолк. В новия си албум те добавят и още елементи, но за тях ще спомена след малко, когато се пренесем напред във времето с помощта на капитан Каос, който е тръгнал на експедиция във времето, за да види, опита и направи неща, ексклузивни само за тролове, разполагащи с машина на времето.

От групата подчертават, че "Kaptein Kaos" е най-мелодичният албум в 10-годишната им история, но това не значи, че Trollfest са изоставили познатото си звучене. "Kaptein Kaos" е типичен за тях албум - супер енергичен, раздвижащ и забавно зъл, само че по-мелодичен и по-изпипан отпреди. Чистите вокали този път присъстват в почти всяка песен, като започнем от извънредно раздвижващата "Kaptein Kaos", минем през тоталния хит "Ave Maria" (жестока песен!) и завършим със затварящата "Døden Banker På". Между тях обаче се крият още много изненади. И сега ще разваля част от тях, като ви кажа, че в "Solskinnsmedisin" има елементи на "плажна салса" (текстът в края "I wanna go to the Cabana party tonight!" е показателен колко горещи са въпросните латино ритми), че "Sagn om Stein" здраво избива на танго, че в "Kinesisk Alkymi" има елементи на японски фолклор и че "Seduction Suite №21" е неочаквано красив (!) инструментал. За феновете на по-екстремната страна на Trollfest пък са предназначени агресивните (но все така злостно забавни и мелодични) "Troll Gegen Mann", "Die Grosse Echsen", Vulkan" и "Renkespill", като последните два са и най-"балкански" звучащите в албума.

Ако по някаква случайност все още не сте чували шантавия норвежко-балкански блек/фолк на Trollfest, то "Kaptein Kaos" би бил един много удобен повод да го сторите. Другата възможност е да използвате времето до официалния му релийз (28 март) и да се запознаете с предишните им албуми, за да сте готови своевремено за пристигането на този. Третата опция е да сте много сериозни и мрачни и да заклеймите Trollfest като лигльовци, като в този случай със сигурност няма да се забавлявате с "Kaptein Kaos", както си му е редът. Е, имате още малко повече от месец да се подготвите за избора си. Изберете мъдро! 

+ + + + +
Страшно енергичен, забавен, раздвижващ, шантав и веселяшки албум!
По-мелодичен и разнообразен от всичките си предшественици.
Елементи на балкански, скандинавски и азиатски фолк, латино, танго, циркова музика и прочие.

- - - - -
Както всеки път - прекалено шумен на места (особено в края на "Vulkan", мале).

IF YOU LIKE
Korpiklaani, Finntroll, Svartby, Kromlek, Heidevolk, Varg и др.

Автор: Testset
[8/10]

0 Response for the "Trollfest - Kaptein Kaos"