TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Tyr - 2011 - The Lay of Thrym

Posted by Today's Metal Crew On петък, май 27, 2011 2 коментара

Стил......: Viking/Power Metal
Държава...: Фарьорски острови
Лейбъл....: Napalm Records
Отнема....: 46 минути 

www.myspace.com/tyr1

Трюм (Thrym) е името на един не особено умен великан от нордската митология, който имал неблагоразумието да открадне от Тор неговия чук Мьолнир. Голяма грешка. След като Локи разбрал кой е крадецът, а великанът от своя страна поискал като откуп да се ожени за богинята на любовта Фрея, Тор се вбесил напълно, готов да предаде Фрея в ръцете на Трюм, само и само да си върне Мьолнир. Фрея обаче не била очарована от идеята, затова заедно с Локи убедили Тор да се дегизира като булка (за което му се наложило да си обръсне брадата) и да отиде в двореца на Трюм, преструвайки се на Фрея. Така и станало.

На празненството Тор едва не се издал, след като изял промишлени количества храна, но ниското IQ на великаните му позволило да ги залъже. Когато в скута му бил поставен сватбеният подарък, а именно - самият Мьолнир, Тор не чакал и секунда, а моментално убил Трюм и сестра му, а според някои легенди - и всички останали гости, след което разрушил двореца и си тръгнал.

Това е основната история, върху която е базиран "The Lay of Thrym", макар че тематиката в албума не се изчерпва само с нея. Обръща се внимание и на по-съвременни проблеми в песни като "Shadow of the Swastika", чиято тема надали има нужда от разяснения. Но да обърнем внимание и на музикалната част. Албумът започва ударно и мощно с "Flames of the Free" - бърза и мелодична песен, показваща горе-долу какво очаква нататък в албума. Споменах вече за "Shadow of the Swastika", затова ще мина нататък, където като безспорен хит и постоянен бъдещ участник в live-овете на групата се очертава и първата пусната песен от албума "Take Your Týrant"! Предупреждавам ви, че тази песен много сериозно ще ви се набие в главата още след първото слушане и има голям шанс да ви стане любимата песен на Týr! "Evening Star" е нещо като балада, но отново в Týr стил, докато "Hall of Freedom" е по-"фолк" ориентирана и влючва много зарибяващ бърз хоров припев, напомняйки на Ensiferum в това отношение. Следва една песен, наречена "Fields of the Fallen", която звучи така, сякаш групата не е имала достатъчно време да запише всички вокали за нея, затова ги e заместили със сола. Не знам дали де факто така се е случило, но... това усещане ми остана. "Konning Hans" е втората песен в албума, която бихме могли да наречем "балада", макар по-правилното определние да е "бавен епичен химн", при това на фарьорски (или ферьорски, няма никакво значение). На същия език е и следващата "Ellindur Bóndi á Jadri", но вече с малко по-бързо темпо. "Nine Worlds of Lore" също вдига оборотите, разказвайки ни за 9-те свята, съществуващи според Нордската митология. Закриващата и заглавна "The Lay of Thrym" пък ни разказва историята, която вече ви описах по-горе, само че с един доста епичен и отвяващ мозъци съпровод, правейки песента една от най-добрите в албума. Честно, нямаше да им се разсърдя, дори ако бяха я направили не 6, а 12 или 18 минути!

Но да спрем дотук и да обобщим. "The Lay of Thrym" е поредният страхотен албум на Týr, който дава поне 3 песни на свръх-високо ниво и нито една слаба такава, като изключим може би звучащата недовършена "Fields of the Fallen". Магичните вокали на Хери Йоенсен и хоровите партии, които го подпомагат в целия албум, ще ви напомнят от първата секунда, че слушате именно Týr, а не просто албум на някоя обикновена пауър метъл група. Затова ако искате да чуете малко истински нордски метъл и малко интересна митология, или ако сте момиченце и просто искате да си представите как русия мускулест Тор се прави на булка - то отделете малко кинтаж и си купете този албум! Ако си купите пък digipack изданието, ще получите и 2 бонус трака с  великолепни кавъри на Black Sabbath и Rainbow, така че изобщо не знам защо още четете, а не търсите начин да се сдобиете с диска. Take - your - tyrant!

+ + + + Плюсове.......:
Песни като заглавната, "Hall of Freedom" и най-вече "Take Your Tyrant" остават... завинаги!
Де факто и де юре, слаби песни в този албум няма (само с една съмнителна).
Вокалите на Хери просто ви отварят вратите към Асгард.

- - - - Минуси........:
"Fields of the Fallen" продължава да ми звучи недовършена, макар да не е лоша.
Имали са и по-добри песни на родния си език.

Подходящо за фенове на:
Ensiferum, Turisas, Heidevolk, Amon Amarth, Einherjer и др.
Автор: Testset
-=8/10=-

Categories: , , , , , , ,

2 Response for the "Tyr - 2011 - The Lay of Thrym"

  1. Nightice says:

    Настръхнах още преди да съм чул албума. 10х

  2. Анонимен says:

    Имам само една забележка - песента Konning Hans е на датски език, а не на фарьорски. :)