TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

A Silent Escape - Black Heart

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, юни 03, 2013 0 коментара

Стилът: Modern MDM/Metalcore
От/Год: Швеция, 2013
Лейбъл: -
Отнема: ~31 минути


Новата вълна от групи в шведския модерен метъл започна съвсем наскоро и едни от виновниците за появяването на тази вълна вече имат втори албум. Те са A Silent Escape и с "Black Heart" те удрят с все така мелодичен и модерен, но осезаемо по-тежък саунд. И макар албумът да е с "хардкор" дължина (малко над половин час) и средна продължителност на песните около 3 минути, феновете на модерния метъл ще останат доволни. Главната причина - материалът в "Black Heart" е много стегнат и не е оставено място за пълнежи.

Формулата, с която работят A Silent Escape изглежда ясна - типично шведски рифове, адаптирани идеално към метъл обстановката през 2013-та година, солиден и плътен звук, предимно крещящи вокали и мелодични припеви с чисти вокали (или смесица от двата типа пеене). Ясни изглеждат и хитовите композиции, върху които е изграден албумът - сингълът "Frozen Blood", "When the Last Song" (може би най-доброто парче тук), "Gagball" и опростената, но забиваща се в главата "Seeker". Не мисля, че подредбата им (през една песен) е случайна и не казвам, че останалите песни са слаби, но поне за мен тези четири "стълба" успяват да поддържат интереса към "Black Heart" от началото до края. Около тях пък се чуват двете резачки от по 2½ минути, наречени "Gone" (ударното начало на албума) и скоростната "The Light", а с по-мелодично и дори леко избиващо на пънк рок звучене (поне в припева) изненадва "Speed of Light".

Понякога не съм сигурен дали чувам тези прословути "шведски рифове" или явни влияния от групи като Soilwork и In Flames, но не мисля, че това е кой знае какъв проблем. Освен това, напомнянето за тези банди в повечето случаи е свързано само с добри асоциации, така че не виждам причина да размахвам пръст срещу A Silent Escape. Показалецът ми обаче няма да остане в покой и ще сочи начумерено срещу извънредната краткост на албума, защото в него можеше да има поне още 2-3 песни. Още вътрешно разнообразие пък също би било от полза на групата, защото с този си албум ASE показват, че не искат да тъпчат на едно място, но може би можеха да предоставят и още аргументи в защита на тази своя теза.
 
+ + + + +
Много добър, солиден, плътен, модерен и тежък звук.
Завиден баланс (или по-точно преплитане) между екстремни и мелодични пасажи.
Стегнат поток от песни, без пълнежи, балади, лиготии и слаби композиции.   

- - - - -
Албумът можеше да е с 15-ина минути по-дълъг...
... и с половин идея по-ранзообразен. 

IF YOU LIKE
Demotional, The Unguided, In Flames, Soilwork, Sonic Syndicate, Solitude и др.

Автор: Stahley
[7.5/10]

0 Response for the "A Silent Escape - Black Heart"