TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Falling In Reverse - Fashionably Late

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, юни 13, 2013 0 коментара

Стилът: Post-Hardcore/Pop-Punk/Rap Rock
От/Год: САЩ, 2013
Лейбъл: Epitaph
Отнема: ~49 минути


Този албум е ту партс (както казваше един доцент по английски от Харманли) отвсякъде. От една страна е разделен на две части - интересна и блудкава (фърст халф вери гут, секънд парт айм ноу лайк), а от друга хем имаш поводи да го харесаш, хем да му теглиш една дълга псу... ъ, критика. Това май е нормално, защото Falling In Reverse са една от групите, отнасящи рекорден хейт напоследък, но в същото време имат и вярна фен-база, състояща се обаче предимно от малки момиченца. С други думи, ситуацията с феновете е идентична с тази на Black Veil Brides и донякъде с тази на Hollywood Undead. Може би точно затова FIR звучат като нещо средно между тези две групи (и ADTR).

Популярността на FIR изригна преди две години. Групата направи фурор с дебютния си "The Drug In Me Is You" и затова "Fashionably Late" беше очакван с огромен интерес от феновете. Последните обаче може да останат малко изненадани, защото в този албум FIR прекрачват всякакви стилови граници, съчетавайки поп-пънк, метъл, пост-хардкор, рап, рок и дори малко дъбстеп. Хубавото е, че в тази рубрика стиловите граници не важат и дори можем да приемем това стилово разнообразие за добро. И то е добро по простата причина, че е направено умело. Не коментираме дали и на кого ще се хареса - това е друга тема. Просто е факт, че FIR някак са успели да съчетаят добре тези иначе трудно съвместими стилове. Идеални примери за това са отварящата "Champion" (метъл/кор, поп-пънк, рап) и "Rolling Stone" (същото + дъбстеп), но като същински хитове се очертават "Fashionably Late" (която, признавам, има много зарибяващ припев) и откровеният рап "Alone" - възможно най-слабата песен в албума редом с "It's Over When It's Over". Внимание (в добрия или лошия смисъл) заслужават още "Born To Lead" (чист пънк рок с крещящи вокал и наистина страхотно соло малко след средата, което прави песента една от най-добрите в албума), детинския поп-пънк "Bad GIrls Club" и сълзливата "Keep Holding On", от която разбираме, че Рони е работил много, за да постигне всичко в живота си. Интересен лирически обрат, имайки предвид текстовете на песните до този момент...

Много дразнещ факт е, че FIR идеално знаят, че повечето им фенове са момиченца на ~13 години и въпреки това всяка втора песен в албума им е на тема "секс", по възможност безразборен. Вокалистът, мастърмайнд и единствен оригинален член на бандата Рони явно прекалено си е повярвал, че е суперзвезда и че всичко му е простено, но с този албум той продава секс на деца, което лирически го свежда някъде до нивото на чалга "певеца" Константин. Направо настръхвам и при текстове като "I am the best you must agree, I got that white boy swagger rappin', right down to a tee", както се казва (рапира) в "Rolling Stone". Мислех, че понятието "swag" се отнася само за безполови келемета като Джъстин Бийбър, но... явно съм грешал досега. На всичкото отгоре, цялата втора половина на албума е наблъскана с безличен и ужасно скучен гаражен поп-пънк, сякаш излязъл току-що от малоумна американска романтична комедия. Единствено закриващата "Drifter" предлага по-интересно и "акустично южняшко" звучене, но това далеч не ни спасява от скуката в последните 23 минути.

За все още чудещите се - това не е метъл албум. Това е поп-пънк албум с елементи на метъл, пост-хардкор, рап и още 5-6 стила. И макар да не е задължително да си момиченце на 13, за да харесаш "Fashionably Late", това би помогнало за по-лесното му смилане. Пък щом и аз, като човек с първи бели косми в четината си харесах някои парчета, значи в FIR все пак има нещо интересно. И ако не сте в някоя от крайностите (кандидат-булка на Рони или тотален хейтър) е възможно и вие да си харесате нещичко в албума.
 
+ + + + +
Голямо стилово разнообразие и изненадващо добро съчетание на различните жанрове.
Не може да се отрече - някои парчета в албума са доста зарибяващи.
Поне 4 песни в този албум спокойно могат да са хитове.
Да предизвикаш противоречиви реакции явно е много важно в наши дни. FIR успяват.
Ако се заслушаш, ще усетиш, че китарите и басът са доста добри на места. 

- - - - -
Дразнещо количество лиготия в някои парчета.
Текстове за секс, секс, секс и накрая - "аз постигнах това с много труд и труден живот"?!
Не схващам смисъла от чисти рап-парчета като "Alone". Че чак пък и сингъл... 
Много слаба, безлична и блудкава втора половина на албума.  

IF YOU LIKE
A Day To Remember, Black Veil Brides, Hollywood Undead, Green Day и др.

Автор: [OUTSIDE!]
[N/A]

0 Response for the "[OUTSIDE!] Falling In Reverse - Fashionably Late"