TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Orphaned Land - All Is One

Posted by Today's Metal Crew On петък, юни 07, 2013 1 коментара

Стилът: Oriental Progressive Metal
От/Год: Израел, 2013
Лейбъл: Century Media/Animato
Отнема: ~54 минути


На 24 декември 1914-та над Западния фронт се спуска нощта, а заедно с нея падат и температурите. Започва да вали лек сняг. От германските окопи започват да проблясват светлини. Англичаните започват да се готвят за отбрана, когато от вражеския окоп във въздуха полита песента "Тиха нощ, свята нощ". Германците посрещат Коледа с песен, а светлините са от свещите, които ползват за коледна украса. Английските войници също запяват. Следва размяна на коледни песни и взаимни аплодисменти. От двата окопа се подават няколко смели глави, рискуващи да бъдат пробити от вражески куршум. Разнасят се викове "Не стреляйте! Не искаме да се бием днес! Ще ви пратим бира!". 

От окопите излизат няколко по-висши военни. Те се поздравяват формално и сключват джентълменски мир на бойното поле. Постепенно всички войници излизат от окопите и двата лагера започват да се поздравяват с празника и да си разменят подаръци - цигари, напитки, шоколад, сувенири. Говорят за своите семейства, деца и живот. Така на Западния фронт се заформя една истинска Коледа. Тя обаче вбесява висшите командири в щабовете и те строго осъждат всички участници в примирието. Заповедите им са военните действия да бъдат подновени незабавно под страх от смъртно наказание. Армиите се връщат в окопите си и на 26-ти декември, рано сутринта, англичаните издигат плакат, на който пише "Весела Коледа". Германците отговарят с "Благодаря ви!" и двамата капитани стрелят по три пъти във въздуха. Войната започва отново.

Разказвам ви тази величествена история тук (която може да намерите в по-подробен вид в интернет), защото тя е показателна за настроението в "All Is One" - новият албум на Orphaned Land. Тя е и основната тема в "Let the Truce be Known" - една от най-добрите песни в този проповядващ мир музикален шедьовър. Тук е и мястото да кажа, че ако случайно сте сред хората, които са про-военно настроени (но не са помирисвали война), имат криворазбрани наци(онали)ст(ичес)ки възгледи, или са крайни в анти-религиозните си виждания, смисълът да слушат (или четат за) "All Is One" силно клони към −273,15°C, или иначе казано - към абсолютната нула.

На обложката на "All Is One" са изобразени християнски кръст, мюсюлмански полумесец и Давидова звезда под формата на плетеница, за да не се обиди някой от символиката, че неговата религия е под някоя друга. Добро решение, особено като имаме предвид, че религията винаги е била тежка тема и първоначалната ѝ функция (да обединява хората и да ги възпира от вършене на злини) се опорочава от хилядолетия насам - къде от фанатици, къде от интерес към материални облаги. Опорочаването продължава и днес, като най-близо до нас са неспирните конфликти в Близкия Изток. Заглушени от публичните изявления обаче остават мненията на обикновените хора - далеч не всеки в Израел иска война с Палестина и далеч не всеки човек в арабския свят влиза в налаганите ни стереотипи за арабския фанатизиран терорист.

По принцип ревютата ни свършват най-късно на 4-ия абзац, но това започва тук, на петия. Това лирично отклонение беше нужно в този случай, защото "All Is One" засяга всички тези теми и призовава към мир, но не под формата на някаква хипарщина, а по един изключително цивилизован и уважителен начин, от който всички биха могли само да се поучат. В албума се пее и на няколко езика, като основният е английски, често се появява иврит, а отделни песни са с текстове на арабски и турски (в лимитираното издание).

Албумът започва с откровения ориенталски мотив и епичното хорово пеене на заглавната "All Is One". Песента задава общия тон на албума - водещи ориенталски мотиви, симфонични партии, прогресив инструментал и чисти мъжки вокали. По подобен начин е построена и следващата "Simple Man", но можем да кажем, че всяка песен в "All Is One" има свое собствено звучене и оставя различен отпечатък, от което печели само разнообразието (и следователно - фенът). Така "Brother" се отличава с по-лирично звучене и засилена роля на струнните инструменти (цигулки и виолончело), а от мъжкия хор в края ѝ човек лесно може да настръхне. "Through Fire & Water" пък е наполовина пълна с ориенталски инструментал (с тарамбука, лютня и други инструменти), а "Fail" изненадва с речетатив и харш вокали. "Shama'im" ("אורפנד לנד - שמיים", "Рай") се отличава с текст изцяло на иврит, а следващата "Ya Benaye" е със силно арабско звучене и е с текст, който поне аз дочувам като йеменски диалект на арабския (ако приемем, че песента е кавър на Ахарон Амрам). "Our Own Messiah" пък от своя страна залага на по-изчистено и тежко прогресив звучене със симфонични елементи, а закриващият 7-минутен епос "Children" се явява най-емоционалната и епична песен в целия албум.

Не знам дали някой ще се съгласи с моите думи дотук и дали няма да се появят хора от двете досадни крайности (на фашизма и криворазбраната крайна толерантност), които да се скарат като във форум на тъпа тема от сорта на "Що за хора са евреите". Оставям стереотипите и общите знаменатели настрана и ви казвам пак - "All Is One" е шедьовър, който обаче надали всички ще приемат лесно, най-вече заради водещата роля на ориенталските мотиви в него. Но оцените ли го веднъж - ще разберете защо му давам максимална оценка.
 
+ + + + +
Гигантско разнообразие от различни музикални елементи, мотиви, инструменти и похвати.
Албумът свързва в едно не само няколко няколко езика, а цели няколко култури.
Смели решения за направата на нещо различно, без обаче да се губи познатата основа.

Стегнати, фокусирани, завършени и често величествени композиции.
Много вдъхновяващи и емоционални текстове.
 

- - - - -
Някои може да намерят почти пълната липса на екстремни и женски вокали за минус.
Други пък може би трудно ще понесат силната роля на ориенталските мотиви. 

IF YOU LIKE
Myrath, Therion, Amaseffer, Melechesh, Arkan, Mezarkabul, Aeternam и др.

Автор: Testset
[10/10]

Categories: , , , , , , , ,

1 Response for the "Orphaned Land - All Is One"

  1. Der Hund says:

    Изненадан съм да видя толкова силен текст в толкова малък сайт. Накарахте ме и да чуя албума и да намеря повече за тоя коледен мир. Изтекъл ли е вече?