TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Pentakill - Smite And Ignite

Posted by Today's Metal Crew On петък, юни 06, 2014 1 коментара

Стилът: Power/Heavy Metal/OST
От/Год: САЩ, 2014
Лейбъл: League of Legends
Отнема: ~30 минути


Pentakill е най-известната (и май-май единствената) метъл банда в Runeterra. Ако това географско място не ви се струва познато като име, значи вероятно никога не сте играли League of Legends. Аз също, заради което ще помоля по-запалените по играта да ме извинят за евентуални грешки, но знам поне най-важните факти - името Pentakill идва от убийството на петима противници за кратък период от време, а самите музиканти в групата са неназовани, ако не броим образите им в играта. Така че не е много ясно кой точно свири в Pentakill (вероятно хора от екипа на играта), но който и да е, се справя доста добре с пауър/хеви метъла!

Това не е първият път, в който хора от дадена игра правят "вътреигрова" метъл банда. Веднага можем да се сетим за L100ETC (Level 100 Elite Tauren Chieftain) от Warcraft, а дори самите Blind Guardian бяха влезли в играта "Sacred 2" с написаната специално за целта "Sacred Worlds". Има и още примери, но нека засега се съсредоточим върху "Smite And Ignite". Албумът, уви, е прекалено кратък и в 30-те му минути (и общо 8 парчета) има три инструментала (един от които изцяло симфоничен) и една интерлюдия, от което остават всичко на всичко 4 завършени вокално-инструментални композиции. В първата от тях, озаглавена "Lightbringer" пък веднага се разпознава гласът на Йорн Ланде, който очевидно е решил да се включи в създаването на този албум. Парчето звучи като най-добрите неща на Masterplan и дори успя да ме накара да се замисля защо Ланде не прави повече такава музика, вместо всяка година да доосмуква изчерпаните ресурси на 80-арския хард рок, но това е друга тема. "Deathfire Grasp" си е чисто пауър метъл парче в най-добрите традиции на жанра. Толкова е добро, че много професионални групи би било редно да се замислят как така група неизвестни музиканти прави пауър метъл по-добре от тях. Другите две парчета с вокали са среднотемповото хеви "Last Whisper" и мачкащата "Thornmail", в която отново разпознаваме гласа на Йорн Ланде. Сред инструменталите пък можем да откроим най-вече "Ohmwrecker", от която би се получило чудно парче, ако имаше вокали. Уви, никой не пее в нея, макар да има мегдан.

Ако имаме предвид, че този албум все пак е един вид саундтрак, то тогава можем да му простим краткостта и липсата на вокали във всички композиции. Освен това вокалите понякога биват добре заместени от хубави бас и китарни сола, така че няма какво чак толкова да се оплакваме в това отношение. Все пак, за 4 песни с вокали, 3 инструментала и една напълно ненужна интерлюдия няма как да дам оценка, по-висока от тази, която ще видите долу. Това е абсолютният възможен максимум при тези условия, защото в крайна сметка Pentakill се справят прекалено добре, за да им отрежа оценката още поради "технически" причини. Сигурен съм обаче, че в Runeterra "Smite And Ignite" ще получи своята 10-ка, а на мен ми остава да се надявам, че няма да ми се наложи да изпитам гнева на Karthus, Olaf, Mordekaiser, Yorick и Sona, задето не съм им я дал и аз.

+ + + + +
Всички завършени композиции са на много високо професионално нивосички завършени композиции.
Песни като "Lightbringer" и "Deathfire Grasp" могат да станат "instant classics".
Йорн Ланде май отдавна не беше пял в чак толкова добри парчета като тези две, в които пее тук.
Страхотен реверанс към феновете на играта!

- - - - -
Половин час дължина и само 8 композиции...
... от които само в половината има вокали.

IF YOU LIKE
L100ETC, Masterplan, Blind Guardian, Helloween, Sonata Arctica и др.

Автор: Testset
[7/10]

1 Response for the "Pentakill - Smite And Ignite"

  1. Анонимен says:

    В Deathfire grasp и Last whisper пее ZP Theart от Dragonforce, иначе албума ме изненада изключително приятно, имайки предвид че е саундтрак.