TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Vintersorg - Naturbål

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, юни 23, 2014 1 коментара

Стилът: Melodic Black/Folk Metal
От/Год: Швеция, 2014
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~53 минути 


Елементът, върху който Vintersorg са насочили вниманието си този път е огънят. Всички песни в "Naturbål" са посветени на огъня в различните му природни форми, неговата сила и неговата символика. А музиката - онази вече типична за VIntersorg, комбинация, която познаваме от последните години - с много контраст между сурови блек метъл пасажи и супер мелодични фолк включвания с чисти вокали, почти винаги изпети с многогласие. Така започва и този албум с "Ur Aska Och Sot" ("От пепел и сажди"). Фолклорният мотив преминава в мрачен блек бластбийт, който пък дава път на един толкова мелодичен припев, че ти идва да научи шведски, само и само да можеш да си го припяваш точно. 

Припевът в отварящото парче обаче далеч не е последният супер зарибяващ такъв в албума. Следващата "Överallt Och Ingenstans" ("Навсякъде и никъде"), сингълът (получил първия официален видеоклип в историята на групата) "Lågornas Rov" ("Пламъците ловуват"), изненадващата с доста включвания на женски вокали "Rymdens Brinnande Öar" ("Горящите острови на космоса") и един от личните ми фаворити в албума "Elddraken" ("Огненият дракон") също имат толкова мелодични припеви, че и най-мелодичните поп-изпълнители биха могли сериозно да им завидят. В средата на "Elddraken" чуваме и може би най-здравия риф в албума, поне според скромното мнение на силно впечатления автор. Затваряща "Själ I Flamma" ("Душа в пламъци") пък звучи изненадващо позитивно и носи послание за това как хората са способни да постигнат велики неща, стига наистина да "горят" от желание да ги постигнат. Друго много интересно парче е почти 8-минутното "Urdarmåne". Както самият Mr. V казва в своя коментар за песента, няма добър превод за това заглавие, но в песента става дума за това, че хоризонталният полумесец е бил смятан за лоша поличба в старите времена, като някои народи дори вярвали, че в това си състояние луната можела да ни обстрелва с огнени топки (метеори).

Не мога да кажа, че в "Naturbål" има слаби парчета, но може би има някои, които не са чак толкова силни и интересни на фона на останалите, като да речем "En Blixt Från Klar Himmel" ("Гръм от ясно небе") и малко еднообразната "Natten Visste Vad Skymningen Såg" ("Нощта знаеше какво е видял здрачът"). Като цяло и няма от какво толкова да се изненада човек, особено ако вече е слушал "Jordpuls" и "Orkan". Ако обаче за пръв път се сблъскате с Vintersorg в "Naturbål" - благородно ще ви завидя. Той не само е по-добър (макар и с малко) от своите предшественици, но и по възможно най-добър начин представя групата за евентуални нови слушатели. Пълен с великолепни контрасти, изключително емоционални чисти вокали и респектиращи блек метъл пасажи, "Naturbål" спокойно се нарежда до най-силните творби на Vintersorg (и Borknagar) до момента. Задължителен за феновете и силно препоръчителен за бъдещите такива! Очаквайте на пазара в края на юни.

+ + + + +
Великолепен контраст между сурова блек метъл агресия и невероятно мелодични припеви.
Високото ниво от предните албуми не само е запазено, а дори е леко надскочено.
Изключително емоционални вокали, голям набор от фолклорни мотиви и много здрави рифове.
Заслужено добра и изчистена продукция.

- - - - -
Нищо кой знае колко изненадващо, особено за старите фенове.
1-2 по-компромисни и/или ненужно удължени парчета. 

IF YOU LIKE
Borknagar, Ihsahn, Týr, Falkenbach, Moonsorrow, Månegarm, Heidevolk и др.

Автор: Undepth
[8.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

1 Response for the "Vintersorg - Naturbål"

  1. Unknown says:

    Ще има ли ревю за новия албум на Equilibrium?