TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Babymetal - Metal Galaxy

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, октомври 10, 2019 1 коментара

ЖАНР: Kawaii Metal/J-Pop
ОТ/Д: Япония | 11.10.2019
ЛЕЙБЪЛ: Babymetal Records
ОТНЕМА: ~59 минути

Признавам, че не очаквах Babymetal да се задържат толкова дълго на сцената, дори след сензационния си старт. Трите момиченца пораснаха и вече имат три албума зад гърба си, като даже "Metal Galaxy" е най-разнообразният сред тях. В албума взима участие цяла плеяда метъл звезди (от метъл галактиката), а групата продължава да пълни зали из целия свят. Надали някой е очаквал чак такъв успех, но ето, че проектът продължава да се развива - при това все по-международно.

Babymetal вече не са просто смесица от японски idol pop и метъл, макар че това продължава да е в основата на всичко. В този дух са игривите "Da Da Dance" и "Elevator Girl", геймърската "↑↓←→BBAB" и леко еднообразната "Starlight", но отвъд тях Babymetal поглеждат към доста други жанрове. Така например хитовият сингъл "Shanti Shanti Shanti" включва индийски, да не кажа директно боливудски елементи, а "Oh! Majina!" е типичен нордски фолк метъл (с акордеон!) в духа на Finntroll, при това със специалното участие на Йоаким Броден от Sabaton. "Brand New Day" смесва типичен поп с малко неравноделност и много прог соло, а румба ритми можем да дочуем в "Night Night Burn!".

Не съм сигурен дали хоровите напеви в началото на "In the Name of" не са твърде близки до българския фолклор, но така или иначе, най-същественото идва след тях - парчето избухва с агресивен риф и тежък регетон ритми с перкусии в духа на Soulfly, а вокалите са мъжки и някак... "демонични". Няма значение, куфеенето тук е гарантирано. Алиса Уайт-Глуз помага с крясъците в следващата "Distortion", а тайландският рапър F.Hero снабдява с рага рапа си. Момичетата обаче се справят дори по-добре с рапирането в смазващата BxMxC. Вярно, звученето е такова, сякаш японската Гери-Никол има индъстриъл метъл банда, но не ми дреме, парчето е абсолютно жестоко! След него типичното J-рокче "Kagerou" ми идва малко meh, но прогресарската "Shine" и скоростната пауър метъл бичкия "Arkadia" ми задържаха интереса достатъчно, за да стигна до края на това едночасово междугалактическо пътешествие.

Групата и мениджърите ѝ очевидно са се ориентирали по-сериозно към международната сцена, където Babymetal вече се изявяват с голям успех на живо. Не мога и да си представя колко човека са участвали в записите на този албум - то не са индийски мотиви, то не е нордски фолк метъл, то не е рап, то не е пауър, прог и какво ли още не. И е ясно, че момичетата са просто лице за труда на толкова много знайни и незнайни метъл воини, но и те си вършат работата повече от професионално и блестят ярко в метъл галактиката.

+ + + + +
Цял час доста разнообразен метъл материал с купища влияния от други жанрове.
Сериозни гост-участия от доказани звезди в жанра.
Няколко безспорни хита.

- - - - -
Някои доста странни и не чак толкова сполучливи, хаотични композиции.
Има си малко пълнежче, няма как иначе.

IF YOU LIKE
Band-Maid, Pritz, Dragonforce, Girugamesh, Bloodywood, Galneryus, Ladybaby и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


Categories: , , , , , , , ,

1 Response for the "Babymetal - Metal Galaxy"

  1. Delegat says:

    Страхотен албум от-до.