TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Metalite - Biomechanicals

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, октомври 14, 2019 0 коментара

ЖАНР: Melodic Modern/Pop Metal
ОТ/Д: Швеция | 25.10.2019
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~49 минути

Подходих към този албум със сериозна доза скептицизъм, защото на пръв поглед Metalite са нещо като копие на Amaranthe, пък и даже не си личи да прикриват влиянията си от тях. Стилът е много сходен с този от първия албум на Amaranthe - модерен, супер мелодичен метъл с много електроника, поп-влияния и здрав китарен звук. Основната разлика е, че тук микрофон държи само вокалистката Ерика Олсон, дошла на мястото на предишната вокалистка Ема Бенсинг. И въпреки всичко това, след близо месец слушане на този албум, не мога да кажа лоша дума срещу "Biomechanicals". Не ме интересуват приликите с други банди - този албум е прекалено добър, за да го пренебрегна.

"Biomechanicals" е нещо като ъпгрейдната версия на дебютния им албум "Heroes of Time", с по-плътен и тежък звук, по-добра продукция и дори още повече мелодичност и електроника. Това си проличава веднага в синглите "Far From the Sanctuary" и "Apocalypse" и се затвърждава със следващите "Biomechanicals" и "Warrior", всички от които следват сравнително сходна схема. Веднага след тях идва и големият хит в албума, който нямам идея защо не е пуснат като сингъл - "Mind of a Monster". Мега зарибяващият електронен лийд и зверски хитовият припев (на който и Cascada би завидяла) правят парчето толкова добро, че чак се зачудих дали не е време и Amaranthe да си сверят часовника. "World on Fire" също има сериозен хитов потенциал, особено с тия ми ти бийтове и транс електроники, но след "Mind of a Monster" и тя, и съвсем амарантската "Eye of the Storm" просто не успяват да надскочат летвата, макар също да са сред най-яките в албума.

Леко баладичната "Breakaway" е сред малкото "прескочими" песни в "Biomechanicals", но за щастие я следва "Social Butterflies", където електрониката много ми напомня за 16-битовата такава от игрите на SEGA. "Rise of the Phoenix" удря със здрав насечен риф и мазен електронен лийд - комбианция, на която няма как да не се разкуфееш, особено след контрастно мелодичния припев. За финал идва някак героичната "Victory or Death", в която се усеща една идея повече пауър метъл и която лесно можем да си представим като писана от Sabaton - но трябва да слушаме много внимателно, за да усетим влиянието.

Metalite ме накараха да носталгирам (знам, че няма такава дума, но трябва да има, аре бе, БАН!) по дебютния албум на Amaranthe, които сигурно споменавам за 10-и път в това ревю, но няма как иначе. Въпреки очевидните прилики обаче, не мога да кажа, че Metalite нещо са "откраднали" от колегите си по жанр. "Biomechanicals" бързо се превърна в мой фаворит за слушане и превъртане през октомври, а ако си падате по този стил, нищо чудно да се случи същото и при вас. 

+ + + + +
Купища свръхяки мелодии, комбинирани с тежки китари и електроника.
Модерна и чиста продукция с хубав, плътен звук.
Няколко абсолютни хита, най-открояващият се от които "Mind of a Monster".

- - - - -
Твърде сериозна прилика с Amaranthe.
Повечето парчета разчитат на сходни структури.

IF YOU LIKE
Amaranthe, Temperance, Escape The Day, Dead by April, Within Temptation, E-Type, Cascada и др.

Автор: Testset
[7.5/10]
 


0 Response for the "Metalite - Biomechanicals"