TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Emergency Gate - You

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, януари 21, 2013 0 коментара

Стилът: Modern Metal/MDM
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: ZYX
Отнема: ~46 минути 


Когато преди няколко години Emergency Gate дойдоха в България като съпорт на Kreator, Caliban и Eluveitie, имах възможността да се разходя с тях из нощна София в жалък опит да открия някакво заведение, където всички да пием бира. След като мотах цялата групичка хора някъде из района на зала "Универсиада" и не намерих заведението, накрая стигнахме до един супермаркет, където си купихме бира и пихме на студа. Умирах от срам, че като пълен идиот разкарах германците из квартала, затова ги изпратих обратно до залата, пожелах им успех и се прибрах. И ето, че сега Emergency Gate имат нов албум!

Рязко скъсих историята, не само защото пак се изчервих като се сетих за нея, а и защото по-важното от онази вечер бе това, че EG ни изненадаха с качествен и тежък звук, контакт с публиката и много енергия - все качества, които пичовете не са изгубили и до днес. Доказателството за това идва още в отварящата "Mindfuck", в която среща си дават тежки насечени рифове, два типа вокали, електронни лийдове и мелодичен припев. Те превръщат песента не само в перфектен "opener", но и в едно от най-добрите парчета в албума! Подобно звучене и структура споделят повечето песни в "You", като идеални примери са леко наивната откъм текст, но и бъдещ лайв-размазвач "Moshpit", агресивната "rEvolution" и мелодетът с транс-елементи "Regret".

"You" е албум, за който си признавам, че бях скептик. Така де, не запомних с нищо "The Nemesis Construct" от 2010-та, но тук нещата стоят различно. Всяка песен изненадва с някакъв определен елемент, а електрониката, макар и да е много, има по-скоро поддържаща роля. Повечето композиции звучат много стегнато и завършено, като изключение правят
най-вече леко наивните текстове и странно озвучените на места чисти вокали. Например, не знам какъв ефект е използван в заглавната "You", но чистите вокали в нея звучат зле, особено на фона на здравите крясъци, които Матиас Купка притежава и използва. "Back From the Grave" пък изобщо не прилича на песен на Emergency Gate и определено можеше да бъде изпята по-добре. Добавяйки и не чак толкова интересни композиции като баладичната "Lean On Words" разбираме, че "You" все пак не е перфектен.

Тези проблеми не са за пренебрегване, но няма нужда и да се взираме толкова в тях, защото като цяло "You" е албум, който със сигурност бих си пуснал отново. Чуйте го и вие, но само в случай, че имате ухо за този тип модерен метъл. Казвам го, защото често определят EG като "пауър метъл", а това не е абсолютно вярно... да не кажа никак. Резултатът от това най-често са ядосани фенове, които са подходили с неправилните очаквания. Затова по-добре се доверете на нас, за да правилна настройка на очакванията си ;-)

+ + + + +
Преобладаващо стегнати, динамични и силно енергични композиции.
Всяка песен има различен, индивидуален почерк, за да се избегне еднообразието.
Умело използвана и добре балансирана електроника.
Матиас Купка показва умения с няколко вида вокали.

- - - - -
На места са добавяни са ненужни ефекти към вокалите, които звучат зле в няколко песни.
Някои композиции сякаш не са правени за този албум и/или са добавени като пълнеж.

IF YOU LIKE
Kiana, Mercenary, Sonic Syndicate, Degradead, In Flames и др.
 Автор: Testset/Undepth
[7/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Emergency Gate - You"