TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Helker - Somewhere In the Circle

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 31, 2013 0 коментара

Стилът: Power/Heavy Metal
От/Год: Аржентина, 2013
Лейбъл: AFM
Отнема: ~36 минути 


Аржентина е държавата на може би най-дивите метъл фенове. Много групи ходят по разни места и викат "Уау, велика публика сте!", но всеки, който е гледал голям концерт в Аржентина, веднага ще разбере, че това са само мили комплименти. В Аржентина метълът е на изключителна почит и там тази музика се прави с много желание, отдаденост и страст - все думи, с които можем да озаглавим латино сериал, но които са и движеща сила за групи като Helker.

"Somewhere In the Circle" е първият албум на Helker изцяло на английски език и първият по-сериозен опит на групата да навлезе и на европейската сцена. Албумът ни дава доволна доза типичен южноамерикански пауър/хеви метъл - суров и класически като усещане, но с полиран съвременен звук и силно повлияни от хард рока вокали. Още в първите рифове на "Modern Roman Circus" и "Just Be Yourself" се разбира, че таргетът на Helker са феновете на добрия стар пауър и хеви метъл, където на преден план са безкомпромисните вокали и суровите, класически хеви метъл рифове, подкрепени от задължителни китарни сола. Във "Begging For Forgiveness" пък се включват и познатите на всеки хеви метъл фен гласове на Ралф Шийпърс (Primal Fear) и Тим Оуенс (ex-Judas Priest). Появата на първия не е никак случайна, тъй като продуцент на албума е Мат Синър, също познат ни от класическия състав на Primal Fear. Мат всъщност е участвал и в композиционния процес на албума, което аз бих казал, че надушвам най-силно в по-мелодичните "Wake Up", "Dreams" и баладата "Flying". Любителите на искреното куфеене пък би трябвало да се израдват на парчета като "At the End of the Journey", "No Chance To Be Reborn" и "Still Alive". 


Лошото на този албум е, че не е запомнящ се и е далеч от времето, когато на такива релийзи се гледаше като на големи събития. Гадната истина е, че "Somewhere In the Circle" ще се появи в ръцете само на заклетите хеви метъл ценители и аржентинците (особено местната версия с текстове на испански), но се съмнявам дори те да го наредят в колекцията си за ежедневно преслушване. Точно затова мислех да му дам по-ниска оценка, но ако и вие чуете албума, сами ще осъзнаете, че по-малко от 7-ца за него би се равнявало на обида.
 
+ + + + +
Класически южноамерикански хеви метъл в най-добрите традиции на жанра.
Безкомпромисни и много емоционални вокали + много добра китарна работа.

Разнообразно темпо против бързо доскучаване.

- - - - -
Лесно забравим.
Някои много клиширани композиции с още по-клиширани лирики.

IF YOU LIKE
Primal Fear, At Vance, Firewind, Dio, Iced Earth, Masterplan и др.
 Автор: BGMario
[7/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Helker - Somewhere In the Circle"