TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Masterstroke - Broken

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 23, 2013 0 коментара

Стилът: Power Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Dynamic Arts
Отнема: ~36 минути 


През 2006-та Masterstroke имаха шанса да се превърнат в нов фактор на пауър метъл сцената, издавайки удивителния си дебют "Apocalypse". В него групата показа ясно с какво мисли да се вреже във фенските уши - с мрачен, тежък, но едновременно с това и мелодичен пауър метъл - типично финландска комбинация, която колегите им от Kiuas, да речем, владеят доста добре. Въпросът е, че Masterstroke така и не показаха голямо развитие за тези 6 години и 3 албума от дебюта си насам. Те останаха същата група, в същия стил, със същата енергия, но не сътвориха нещо, с което да надминат "Apocalypse". "Broken" е сериозна стъпка в тази посока, но дори на него нещо не му достига. 

Учудващо тежки за жанра китари, мрачна атмосфера и мелодични припеви - всички те са в основата на 8-те парчета в "Broken". В това може да се убедите още с първите клонящи към траш рифове в "The Eye" и "I Condemn You", със зарибяващите припев в "Seed of Chaos" и "Broken", или с мрачната, пълна с ниски насечени рифове "Reborn In Flames". Което от тези, или останалите парчета да хванете - все ще имате повод да закуфеете, да се заслушате и учудено да си кажете "Брей, защо не съм чул това чудо досега?", но ако хванете и изслушате всички 8 трака един след друг, тогава може да стигнете и до моя извод. А той е, че...

... в този албум доста от парчетата просто си приличат. Разбирам, че ако кажа това на бандата, те ще имат да се чудят защо говоря глупости, но след няколко преслушвания осъзнах, че някои песни сякаш преливат една в друга без дори да усетя. Много от парчетата споделят прекалено много общи елементи и затова бих предпочел да ги слушам едно по едно в интервал от 20 минути помежду им, вместо в определения ред, защото тогава "Broken" избива на еднообразие и далеч не печели от това. 

От друга страна обаче много харесвам Masterstroke и не мисля, че дори една от композициите в албума е слаба сама по себе си. При други условия бих дал на "Broken" поне две единици повече за подобен силен материал, но еднообразието в албума няма да ми позволи да го сторя. Затова и вие затворете очи (или дайте shuffle), пуснете си едно парче и... изчакайте малко, преди да посегнете към следващото.

+ + + + +
Тежък, мрачен и мелодичен едновременно - добра комбинация за пауър метъл.
Силна китарна работа (само чуй солата!) и често неусетни, но значими клавишни включвания.

Всички композиции са силни сами по себе си. Сериозен плюс.

- - - - -
Доста песни са изградени по една и съща формула и си приличат.
Само 8 парчета...

IF YOU LIKE
Kiuas, Leverage, Dreamtale, Machine Men, Evil Masquerade, Mystic Prophecy и др.
 Автор: BGMario
[7/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Masterstroke - Broken"