TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Majesty - Thunder Rider

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 03, 2013 4 коментара

Стилът: Heavy Metal
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: NoiseArt
Отнема: ~53 минути


Беше далечната (вече) 2001-ва година. Тъкмо престъпил прага на милениума, целият в тъпи кожени гривни с шипове, с грозно бухнала полудълга коса, влязох в един магазин и си купих случайна касетка. Избрах си Majesty, защото по това време много се бях зарибил по Manowar и реших, че това ще да е нещо подобно и все така готино. Касетката беше "Sword & Sorcery". В нея имаше една готина песен, носеща същото име... и горе-долу с това се изчерпва всичко интересно в дискографията на Majesty. 

Не съм някакъв Majesty-хейтър и не им се дразня, нищо подобно. Просто не мисля, че светът има нужда от втори (и не особено добър) вариант на Manowar. Разбирам - има си разни стилове и разни групи, които много си приличат. Ходи убеди някой, че NDH бандите например не са копия на Rammstein, нали? Но при Majesty вече говорим за откровено идолопоклоничество към Manowar. Това би било приемливо, ако в песните в "Thunder Rider" имаше поне 1/4 от енергията, която бликаше от по-старите неща на Manowar. Или ако вокалистът Тарек притежаваше грам от харизмата и гласа на Ерик Адамс. Или ако изобщо в музиката на тези германски тру-воини имаше композиционна мисъл. Още с отварящата и заглавна "Thunder Rider" (уникално як клип, в който изобщо не се опитват да приличат на Manowar) обаче ми стана ясно какво ме чака в този албум - праволинеен тру хеви метъл, мечове, стомана, слава, хорове и много жални въздишки от моя страна.

Извинявам се със закъснение, ако сте фенове на Majesty и харесвате "Thunder Rider". Уверявам ви, опитах се да намеря нещо в него, за което да се хвана и... всъщност, намерих! Доста припеви са лесно запеваеми и биха били идеални за концертни изпълнения и масово крещене с юмруци във въздуха. Темпото в "Warlord of the Sea" и "Rebellion of Steel" също ми допадна, а рифът в "Raise the Beast" бързо ми грабна вниманието. Всички тези плюсове обаче веднага се заличават от наистина наглото копиране на Manowar и адски праволинейните композиции, които не търпят почти никакво вътрешно развитие. Приказките за метъл братство и диви ездачи на стоманени коне в небето по пътя към вечна слава също отдавна са ми втръснали, пък и са като запазена марка на една друга група (не пдосказвам коя). Не стига това, а в албума има и цели четири песни с дължина от над 6 минути, което е ужасно много при наличието на такава праволинейност.

Накратко, "Thunder Rider" става за едно слушане, но само при положение, че или никога не сте чували Manowar, или толкова много жадувате за "тру метъл", че сте готови да се нахвърлите на всичко в този жанр. Ако все пак не ви пука за тези неща и просто ви се слуша 80-тарски хеви метъл с директен подход, то може и да намерите своите причини да харесате "Thunder Rider". Аз, признавам, не успях. Моят съвет - зарежете това тук, пуснете си последния Bloodbound и сами ще чуете разликата между "повлияване" и "досадно копиране".


+ + + + +
Някои запомнящи се мелодични припеви, предразполагащи към пеене с цяло гърло.
"Raise the Beast" е откровено яко парче.

Да речем, че звукът е по-добър от този в "Lord of Steel" на Manowar.

- - - - -
Много очевадно и нагло копиране на Manowar за не знам и аз кой пореден албум.
Праволинейни и семпли парчета, лишени от вътрешно развитие и композиционна мисъл.

IF YOU LIKE
Manowar, Running Wild, Metalium, Bloodbound, Grave Digger и др.
 Автор: Undepth
[3.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

4 Response for the "Majesty - Thunder Rider"

  1. Анонимен says:

    Че албума е простоват е факт, но това важи за Majesty като цяло. И все пак 3,5/10??? При все че се дават оценки 5 на неописуеми гнусни бози които нямат място в сайт с думата metal в домейна... Знам ли, малко нечестно ми се вижда за един лек, дори релаксиращ албум.

  2. Анонимен says:

    Не знаех че е излязъл та и аз се учудих че тия още съществуват и не са ги осъдили за плагиатство.Нали имаха и некви съдебни дела с името там,? Скучно е,даже е по-зле от последния Рънинг,а той беше много зле.....

  3. Анонимен says:

    An extremely untalented group of old individuals.

  4. Горе-долу съм съгласен, само че аз харесах последната песен от тавата. 3,5 и на мен ми се струва малко екстремно, но и аз не бих му турил повече от 5.

    -B.Z&Z.P.