TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Vega Nova - Lovesongs For The Dead

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 17, 2013 4 коментара

Стилът: Electro Rock
От/Год: Дания, 2013
Лейбъл: -
Отнема: ~49 минути


Знаете ли датската модерна/електро метъл банда Raunchy? Ако отговорът е "не", значи трябва да побързате да я чуете, но ако отговорът е "да", тогава е възможно да се учудите, че нейните вокалист (Йепе Кристенсен) и китарист (Йеспер Тилстед) имат нов страничен проект, който се нарича Vega Nova и който не е особено "метъл". Vega Nova всъщност е електронно-базиран рок, напомнящ за силно олекотена версия на Raunchy с повече електроника, по-малко и не чак толкова тежки китари и изцяло чисти вокали.

Искам да ви запозная с този проект, защото той чисто и просто е супер свеж и извънредно приятен за слушане, особено в моментите, когато от часове слушате тежка музика и имате нужда от нещо по-леко, а от идеята за досаден радио-поп ви заболява корема. Много добра представа за цялостното звучене на "Lovesongs For the Dead" можете да добиете от сингъла "Daylight" и "Try This At Home". Те ще ви подготвят подобаващо за всичко, което можете да чуете в албума, за да не се изненадате нито от мелодичното и силно електронно звучене на "Serene" и "Revertigo" (където Йеспер показва своя много широк вокален диапазон), нито от типичното синт-рок звучене в "Bliss" и "Astral Plane", нито от баладичните и почти поп-залитания в "Let Go" и "Vaxeene". За ентусиастите пък е добавен и ремикс на "Daylight", направен от не кой да е, а от Drop от Sybreed.

Цялостното ми впечатление от този дебют на Vega Nova е дори по-добро, отколкото очаквах. Без да се замислям, вече няколко поредни дни си слушам албума на път за офиса и както някои биха се изразили - този албум просто "влиза добре" (без асоциации, плийз). Неангажиращ, мелодичен, пълен с много зарибяваща и странно мрачна електроника, LSFTD се очертава като един от първите изненадващо приятни дебюти за 2013-та година. Естествено, винаги бих предпочел нов материал от Raunchy вместо него, но в това чудо тук... има нещо. Затова моят съвет е прост - не позволявайте на скептицизма си да ви попречи да хвърлите едно ухо на Vega Nova. Защото както е казал поетът/геният: "Който играй - пичели, който не играй - ни пичели".

 
+ + + + +
Плавно ходене на ръба между синт-рока, електро метъла и... дарк/колд-уейва?
Приятен за слушане, неангажиращ, с лесно (и неусетно) забиващи се в главата композиции.
Йеспер показва доста широк диапазон на пеене.

Електроника за чудо, приказ и пример.

- - - - -
Мога да се лиша от фалцетите на Йеспер без да се замислям.
Някои ненужно олекотени парчета в края, от които просто доскучава.

IF YOU LIKE
A Life Divided, Raunchy, Lauri Ylönen, The Birthday Massacre, Linkin Park и др.
 Автор: [OUTSIDE!]
[N/A]

Categories: , , , , , , , , ,

4 Response for the "[OUTSIDE!] Vega Nova - Lovesongs For The Dead"

  1. Анонимен says:

    Нямам търпение да чуя целият албум! Звучат много свежо и зарибително, пък и съм голям фен на Raunchy (относно тях случайно да имате информация за нов албум в близко бъдеще?). Единствено ми се струва, че за този стил са нужни, дори и малко, женски вокали (може би защото са ми слабост по принцип), а и леко ми напомнят по звучене на една друга синт-рок група - The Birthday Massacre.

  2. Анонимен says:

    "както някои биха се изразили - този албум просто "влиза добре" (без асоциации, плийз)"- :D:D:D

  3. Анонимен says:

    Гледам постнaли са ревюто ви във фейсбук и сигурно са си го превели. Интересно как е излязло в гугъл транслеит "Който играй - пичели, който не играй - ни пичели".
    :D

  4. Cthulhu says:

    Електрониката в Daylight е нечовешки пристрастяваща. Направо не мога да повярвам как хваща. Визирам основно онази част между 1:00-1:03, която се повтаря из припевите, crazy shit.