TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

August Burns Red - Rescue & Restore

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, юли 01, 2013 2 коментара

Стилът: Progressive Metalcore
От/Год: САЩ, 2013
Лейбъл: Solid State
Отнема: ~48 минути


Наскоро се бях замислил дали сам да не си направя американска метълкор група. И сам да си свиря в нея, но не като записвам всеки инструмент поотделно, а като свиря едновременно на поне два. И без това 3/4 от тамошните групи в жанра напоследък свирят само "0-0-0-0", та спокойно мога да свиря баса и китарата едновременно. За щастие, съществуват и групи като August Burns Red, които да спасяват положението с изпипан, музикантски метълкор.

Интересното в "Rescue & Restore" е, че във всяка негова секунда се случва нещо. А във времена, когато повечето групи просто претупват нещата, колкото да издадат нещо и да си изпълнят договорите, такива албуми трябва да се ценят. Не можеш да предположиш кога ще те връхлети унищожителен брейкдаун, кога всичко ще заглъхне и ще остане място само за акустична китара, цигулка и виолончело ("Treatment"), кога ще се включи речетатив, ("Spirit Breaker", "Beauty In Tragedy"), или кога ще има хорови крясъци ("Sincerity", "Echoes", а донякъде и в "Fault Line"). Кулминацията на албума обаче идва с "Creative Captivity" - предимно инструментален трак, който може да мине и за заглавен, ако се заслушаме в текста: "Rescue the beauty that's left, restore the character that's long since gone". Той започва с звук от лютня (ако не ме лъжат ушите), продължава с разчупен ритъм и завършва с ксилофон, акустични китари и тромпет, идеален за саундтрака към някой стар уестърн.

От този трак нататък няма изненади. Слушателят вече е свикнал със звученето на албума и му остава само да поклаща глава одобрително до неговия край. А след него остава равносметката, в която най-силно се открояват мощните и извадени на преден план бас линии, превъзходните ударни партии и огромното разнообразие от похвати, с които ABR си служат изрядно. За финал, не можем да не споменем и здравите крясъци на Джейк Лурс, на които със сигурност би завидял един познат на всички ни психично волен човек с мегафон, обикалящ в центъра на София. А ако ти, читателю, смееш да се наречеш "метълкор фен" и си решил да пропуснеш нарочно този албум, мога да ти кажа само едно - извини се бе! Извини се! Извини се!
 
+ + + + +
Няма празна секунда - в този албум постоянно се случва нещо интересно.
Куп инструментални вметки, окрасяващи и без това самодостатъчния метълкор на групата.
Разнообразие! Почти всеки трак се откроява с различен подход и различни изненади.
Ритъм секция на макс - изведени на преден план бас линии и зверски добри барабани.

- - - - -
След средата изненадите рязко намаляват... или поне доста добре се свиква с тях.

IF YOU LIKE
Parkway Drive, Born of Osiris, For Today, Veil of Maya, BTBAM, TDWP и др.

Автор: Testset/Stahley
[8.5/10]

2 Response for the "August Burns Red - Rescue & Restore"

  1. Анонимен says:

    Е НЕ избихте рибата вече.досега не съм писъл коментари но незнам от каде се взеха всичките тия банди.например за някои хеви и траш групи открих точно тук.наистина страхотна работа.
    само искам да попитам дали ще има ревиу на новия моторхеад и сабат.
    мерси предварително

  2. За Сабат дотук само пишем, трием и започваме наново. Тегава история... А за Моторхед дори не съм сигурен кога ще има нов албум... Ще разпитам колегите дали не са получили нещо ;-)

    И се радваме, че намираш неща като за теб из сайта! Приятно четене и занапред ;-)