TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Kotiteollisuus - Maailmanloppu

Posted by Today's Metal Crew On неделя, юли 07, 2013 0 коментара

Стилът: Modern Heavy Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Johanna/Megamania
Отнема: ~41 минути


Честно, дълго време ме мързеше дори да дочета докрай името на тази финска група. Но щом си си кръстил бандата Kotiteollisuus, логично е да кръстиш и новия си албум с пропорционално нечетливо име като "Maailmanloppu", (в превод - "апокалипсис"). Но не се притеснявайте - само след няколко прехапвания на езика се свиква. За да свикнеш с Kotiteollisuus обаче се иска малко време, защото те не свирят в лесно определим стил. Палец горе за което.

Те са едновременно тежки и мелодични, меланхолични и енергични, мрачни и приповдигнати. И с изключение на предния (едноименен) албум и странните кавър-албуми от серията "Sotakoira", Kotiteollisuus винаги са звучали така, както в "Maailmanloppu". Албумът напомня за един от най-добрите си предшественици - "Iankaikkinen", в който беше постигнат уникален баланс между тежест и мелодичност, без да се стига до никакви крайности. Така е и тук. Заглавното/откриващо парче е живо и почти по пънкарски енергично, но следващата "Musta Kuu" ни показва тежката страна на групата, където иначе супер мелодичните вокали на Юни Хюнюнен се превръщат в агресивно хриптящо ръмжене. Ситуацията пък е коренно различна в мръснишкия рокаджийски сингъл "Yötä Vasten" и мрачната "Tuhat Kuolemaa", а да не говорим за почти 7-минутния финал "Tuhon Enteet", в който меланхолията, мелодията и спокойствието за кратко се срещат с изненадващо зловещи дет-ревове.

Голяма част от зарибяващата мелодичност на албума идва от припевите и насложените в тях няколко слоя вокали - прийом, който незнайно защо винаги се връзва много добре с лириките на "suomi" метъл бандите (за справка - Viikate, Ruoska, Stam1na). Дори и дума да не разбира човек от текстовете в този албум, няма да му е трудно да си запее припевите на "Musta Kuu", "Silmä Silmästä, Hammas Hampaasta" и още няколко от 10-те парчета в "Maailmanloppu". Целият този баланс между мелодия и тежест, както и самият факт, че Kotiteollisuus правят своя собствена музика, която няма нужда да бъде определяна с конкретен стил, са достатъчни, за да бъда много доволен от "Maailmanloppu". Това е най-добрият албум на групата в последните 6-7 години и с удоволствие го препоръчвам на всеки, на който му се слуша нещо по-различно. А именно - музика, варираща от рок до екстремен метъл, с текстове изцяло на родния за групата фински. И ако и това не ви се струва достатъчно, за да разнообразите плейлиста си - не знам какво би било.  
 
+ + + + +
Баланс между тежест и мелодия, енергия и меланхолия, мрак и настроение.
Юни Хюнюнен вади много специфични вокали, които не можеш да сбъркаш с други.
Разнообразие и динамика, които да задържат слушателския интерес докрай. 
Може би най-добрият албум на групата от "Iankaikkinen" насам.

- - - - -
Има няколко трака, които могат да минат за "пълнеж".
Ако не обичате да слушате музика, без да разбирате текста - този албум не е за вас.
 
IF YOU LIKE
Viikate, Timo Rautiainen, Mokoma, Stam1na, Verjnuarmu, Ruoska и др.

Автор: Testset
[8/10]

0 Response for the "Kotiteollisuus - Maailmanloppu"