TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Black Sabbath - 13

Posted by Today's Metal Crew On събота, юли 27, 2013 8 коментара

Стилът: Doom/Heavy/Hard Rock/Metal
От/Год: Англия, 2013
Лейбъл: Universal/Vertigo
Отнема: ~54(+15) минути


Култовите Black Sabbath, едни от пионерите на хеви метъла, се завръщат с гръм и трясък на музикалната сцена, издавайки своя 19-ти студиен албум след 18-годишно студийно затишие. "13" отбелязва и завръщането на Ози Озбърн, който от 1978 г. не бе записвал с бандата, след издаването на тогавашния албум "Never Say Die!".

Black Sabbath са група с безбожно много опит и не е учудващо, че много добре знаят какво точно искат феновете им - и им го дават. А именно - още от добрия стар Сабат, с който са израснали вече няколко поколения. Още с отварящата (и 8-минутна) "End of the Beginning" ще добиете чувството, че сте в началото на 70-те, когато пакетчетата с трева и LSD са валели като из ведро (питайте необяснимото медицинско чудо Ози, ако не вярвате), а "God Is Dead?" ще ви потопи напълно в тази атмосфера с мрачна, тежка, дуумаджийска атака в продължение на цели 9 минути. Разбира се, на моменти са неизбежни някои прилики със стари парчета, като например "Zeitgeist", която играе ролята на далечна сестра на "Planet Caravan" от 1970-та. Но кой би се разсърдил на Сабат за това? Не може да не отбележим и огромната роля на Тони Айоми, който продължава да е на добре познатото си високо ниво и въпреки сериозните си здравословни проблеми, изпълва албума с мощни рифове и въздействащи сола, като най-открояващи сякаш са тези в "Age оf Reason" и "Live Forever". 

Дискът започва, тече и завършва, следвайки ясна логика. В този ред на мисли, "Dear Father" е идеалното закриващо парче, в което отново властват характерните тежки и мрачни нюанси. След него човек си казва просто "Това е Сабат!" и му остава да се чуди как така тази група продължава да звучи точно така, както феновете биха искали. Отговорът на този въпрос вероятно съдържа в себе си и името на продуцента Рик Рубин, който също е един от виновниците Сабат да звучат по този специфичен начин и в днешно време. 

Надали има нужда от спорове дали Black Sabbath са се справили подобаващо, въпреки дългото си отсъствие от студиото, поне в този си състав (като изключим Бил Уърд, който бе заменен на барабаните от Брад Уилк от RATM), тъй като албумът вече покори почти всички по-големи класации на Острова - една заслужена награда за свършения труд на момчетата от Бирмингам. Разбира се, ако търсите някаква голяма промяна, невероятно разнообразие и радикални нови идеи в творчеството на Сабат, то тогава е твърде вероятно да останете разочаровани. Но ако сте от тези, които желаят да чуят отново любимците си, заради които са станали фенове на рок и метъл музиката - то този албум е направен целенасочено точно за вас.

+ + + + +
Добрите стари Сабат - тежки и мрачни композиции, типични за 70-те.
Много велики имена са стояли зад микрофона в Black Sabbath, но... Ози си е Ози. И отново е тук.
Рик Рубин определено е оставил своя положителен отпечатък върху албума.

- - - - -
Ако очаквате да чуете радикални нови идеи - е, няма да ги чуете.
Чести препратки към стари парчета. Не че има нещо лошо, но можеше и да не са толкова очевидни.
Бил Уърд отказа да участва в създаването на албума, с което попречи реюниън-а да бъде пълен
.


IF YOU LIKE
Heaven & Hell, Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow, Judas Priest и др.

Автор: Perfect Stranger
[8.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

8 Response for the "Black Sabbath - 13"

  1. Анонимен says:

    mnogo blagodarq za revuto ot koga go 4akam sled nego znam 4e sledva6tata mi spirka e kam magazina.
    sega samo 4akam megadeth,5FDP, i soloviq album na philip anselmo

  2. Анонимен says:

    Кво чакаш , сваляй от торентите .

  3. Анонимен says:

    az sum go svalql slu6al sum gi na mp3 i ako mi haresat gi kupuvam(imam ful l hd blu ray vse pak)
    i se nadqvam i ot saita da napravqt taka i da svalqt novite albumi i da napi6at edno reviu kato horata 6toto 1 reviu prez 3 dena e zle pri polojenite 4e ima tolkova mnogo albumi.
    ako pi6eha za vsi4ki tqh tova mojebi 6te6e da mi e lubimiq sait no zasega nee

  4. Анонимен says:

    Стига ревахте, сайта си е суупер... за какво да правят ревюта на някви прости албуми? Ше си губят времето само, няаа сми =D

  5. Анонимен says:

    emi i az tova kazvam da ne si go gubat s prosti albumi no q dai nadolu i vij 4e kato izklu4i6 powerwolf ima samo nqkvi nerealno prosti metal/hardcore sme6nici na koito neznam za6to obra6tat vnimanie kato ima dale4 po stoinostni ne6ta.

    P.S.
    sledva6toto reviu 6te e za nqkoi metalcore pomni mi dumata

  6. Приятелю, няма никаква нужда под всяко ревю да казваш колко е тъп и скапан метълкора. Всеки си има стилови предпочитания и тук не толерираме подобни коментари, защото откровено ненавиждаме стиловите разделения и спорове. Тук сме по-широко скроени. Ние сме сайт за съвременна тежка музика и ако всички пишехме само за Мегадет, Сабат, Мейдън, Слейър и Металика, всички щяхме още да си знаем само тия 5 групи и да ги въртим докато ни се напукат ушите, колкото и да са велики някои от тях.

    Затова нека уважаваме другите стилове и чуждите вкусове. По-добре да се концентрираме върху това, което харесваме, отколкото върху това, което ни дразни. Така животът на всички би бил много по-приятен ;-)

    Поздрави!
    - ТМВ

  7. Анонимен says:

    На мен пък ми е супер интересно като прочета ревю за някаква пост хардкор/метълкор група... ама да е от гадните =D Е тва ревю ме е съсипало от смях http://www.todaysmetal.com/2013/05/sleeping-with-sirens-feel.html

  8. Анонимен says:

    emi to i az poprincip ne haresvam tiq razli4iq dali 6e e metalcore ili thrash metal,no naposledak 4eta blabbermouth.com za novini i tiq tupi heitari tam sa mi vlezli pod kojata koeto ne bi trqbvalo da stane.
    ta kakto i da e albuma si e mnogo dobur kakto i reviuto haide ve4e da pi6em za nego 4e obarnahme vsi4ko na spam