TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Gyze - Fascinating Violence

Posted by Today's Metal Crew On неделя, август 11, 2013 4 коментара

Стилът: Melodic Death Metal
От/Год: Япония, 2013
Лейбъл: Coroner
Отнема: ~48 минути


Историята на Gyze се побира и само в едно изречение. Това японско трио създава групата Suicide Heaven, скоро след това променя името на Gyze, и тогава, вече с помощта на Клаудио Равинале (Disarmonia Mundi), те издават първия си дългосвирещ албум "Fasciangting Violence". Mузиката в него доста напомня на европейските MDM групи, но пък успява да впечатли с баланс между агресия и много мелодия.

Каже ли се, че дадена група е японска, човек веднага си представя нещо "странно" в музиката ѝ. При Gyze не е така. Групата прави типичен европейски MDM с малко електронни елементи и клавишни. Това европейско звучене обаче е нормално, особено като се има предвид участието на Клаудио Равинале и фактът, че албумът се издава от италиански лейбъл. Това вероятно е и причината на места да се чуват влияния от някои европейски групи в същия жанр, без обаче да говорим за копиране. 


За 4 години Gyze са успели да направят албум, пълен с бързи китарни мелодии, страхотни барабани, екстремни и едновременно с това много мелодични вокали. И като си говорим за вокали, Клаудио Равинале помага със своите в цели 9 от 11-те песни. Това е добре дошло за студийното звучене на албума, но от друга страна е малко прекалено и със сигурност би се отразило на живото иозпълнение на песните. И все пак, наличието на трима вокалисти придава допълнително разнообразие. То идва и чрез други "методи" - така например, заглавната "Fascinating Violence" залага на бавно начало със симфонични елементи, "Regain" е тежка и скоростна и съдържа чисти вокали в припева (чисти вокали се чуват и в още 2 песни), в "Final Revenge" се чуват хорови напеви, a "Day of the Funereal" започва с пиано и симфонични елементи преди да се превърне в поредния скоростен трак, след чийто край идва и затварящото outro.

Кусурите на албума са малко и имайки предвид, че това е дебют, аз определено съм впечатлен от тези млади японци и без да съм пророк им предсказвам добро бъдеще. Малко повече електроника и клавиши из песните биха били плюс за звученето на групата им, защото много им отиват, пък и биха дали още повече разнообразие, тъй като албумът става предсказуем на места. Но когато в един албум почти няма припев който да не си припявам и соло, на което да не закуфея, подобна дребнавост ми се струва излишна.

 
+ + + + +
Агресия, скорост, мелодия - страхотен баланс между елементите.
Страхотни вокали и от 3-та вокалисти, добър инструментал, качествена продукция.

Много поводи за припяване и куфеене.

- - - - -
Доста явни влияния от популярните европейските имена в жанра.
По някое време става много предсказуем.
Гост-вокали в 9 от 11 песни - факт, който говори за сериозна несигурност зад микрофона.

 
IF YOU LIKE
Disarmonia Mundi, Children of Bodom, Lunarsea, Dreamshade, Nightrage, Universum и др.

Автор: Reksy
[7.5/10]

4 Response for the "Gyze - Fascinating Violence"

  1. Unknown says:

    Пичове ще има ли ревю на Newsted:Heavy Metal Music

  2. Мисля, че не. Засега никой в екипа не е изявил желание да го захване. В момента готвим за Deep Purple, Ministry и Crossfaith.

  3. Unknown says:

    E жалко.На посочените групи не съм им фен но винаги ми е кеф да ви чера ревютата.Между другото албума на newsted си го бива доста затова питах за него мога дори да го сравня с death magnetic на металика

  4. Max_Might says:

    Тази група Lunarsea съществува ли още?