TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

ИНТЕРВЮ: Оли Ванска от Turisas

Posted by Today's Metal Crew On неделя, август 25, 2013 0 коментара


Искрено се радваме, че имахме възможнoстта да си поговорим със самите Turisas! Свързахме се с Оли Ванска, с когото обсъдихме промените в Turisas, новия албум на групата, смелостта в метъла и разни други вселенски метъл неща. От въпросите си разбрахме още кой нов албум го е изненадал толкова приятно, че е посетил концерт на групата. Това и много други неща - в следващите редове! Благодарим на Animato Music за предоставената възможност и предоставените прес-материали! Приятно четене!

TMB: Здравей, Оли! Предлагам да започваме директно – какво ще чуем в "Turisas2013"?
Оли: В него има нещо старо и познато, но и нещо ново и свежо, което хората вероятно не очакват да чуят от нас. Доста вълнуващ албум, с много скорост и чувство за опасност! Знам, че ще разтърси някои слушатели, но това винаги е за добро.

Как мина процесът на създаване на албума?
Сътворихме по-голямата част от албума в една изолирана къща близо до Хелзинки – едно от онези места, до които е адски трудно да стигнеш с кола и на които е много лесно да затънеш в снега. Така че това е перфектното място място да се затвориш и фокусираш върху работата в студиото. Беше доста студено, но това не ни затрудни. Повече ни затрудниха мишките, които прегризаха част от кабелите ни. Трябваше да почнем да държим вратите отверени, за да не им даваме причина да ни ядат екипировката. Встрани от това всичко беше обичайните кръв, сълзи и пот – защото ние никога не записваме "просто поредния" албум.

А защо избрахте семплото "Turisas 2013" за заглавие?
По две причини. Първо, ние сме група, съществуваща от почти 10 години, през които доста неща се промениха. Няма конкретна концепция зад това заглавие – просто така изглеждат Turisas през 2013-та. Един вид изявление – "Звукът е тук, песните са тук, преглътни ги и слушай музиката!". От друга страна го избрахме, защото е лесно, ясно, запомнящо се и повдига много въпроси – като този тук!


Как би описал жанра, който свирите сега? Още ли е "батъл метъл"?
Ох, жанрови въпроси... винаги е същото – всеки си има свое мнение. Просто защото сме сътворили жанра "батъл метъл" ще кажа – да, абсолютно. Няма друг, по-добър жанр за нас. 


Сега използвате по-малко оркестрации, по-суров звук и не се обвързвате с концепции. Искахте просто да опростите процеса, или има по-дълбоки причини зад тези решения?
Да, отчасти искахме да опростим процеса, но и да си дадем малко въздух за експерименти, да се преоткрием. Днес вече всеки вади "голям" звук и това започва да доскучава. По-добре ти да налагаш модата, отколкото да я следваш. Освен това искаме малко повече темпо и не толкова сковани и мрачни хорове, например. Колкото до концепцията – така имаме по-голяма свобода на действие и повече поле за експерименти.


Какви фенски реакции очаквате? Кой ще хареса новия материал и кой ще се разочарова?
Мисля, че албумът е много добър, с много добри песни, затова всеки с работещи уши и отворено съзнание вероятно ще го хареса. Но разбира се, винаги има хора, които мислят, че не трябва да се променяме и да презаписваме "Battle Metal" до дупка. Благодаря на тези фенове за лоялността, но хей – трябва да останем свежи. Аз няма да се продам, за да работя само по една успешна формула, ако мога да правя нова музика.

Коя песен според теб най-добре описва албума? И коя е твоята любима в него?
О, това е много труден въпрос. Не мисля, че има песен, която да представи целия албум. Но все пак... може би "Into the Free". Но аз бих избрал "No Good Story…", тъй като е много готина, бърза, почти пънкарска песен.

Кой написа "Run Bhang-Eater, Run!" и за какво става дума в нея? Това е най-странната и готина песен, която съм чувал в последните месеци!
Матиас я написа. Харесва ли ти? Супер! Мисля, че работното заглавие беше "Aladdin" или "Arabian Nightmares". Нали се сещаш, като от анимацията на Дисни, където войниците преледват Аладин през пазара.

И аз си представях нещо подобно! Но добре, стига толкова за албума. Нека те питам общ въпрос – какво е мнението ти за днешната метъл сцена? И кои албуми чу за последно?
Мисля, че на бандите днес им липсват топки. Всичко звучи сигурно, премерено, лишено от рискове. Дори групи със със собствен звук просто записват една и съща песен отново и отново. В това няма смисъл. Може би ги е страх? Чудя се. Фолк метъл сцената също изпада в стагнация – 1000 банди пеят за бира, Тор и рогове, от които къркат. Вярно, това са готини теми, но хайде пък да покажем и малко креативност? Рокът все пак е бунтарска музика, нали така? Колкото до албумите – миналата година минах през сериозна D-beat и Crust фаза. Слушах много Disfear, да речем. Slayer. Новият Bring Me The Horizon също беше учудващо добър, даже ходих да ги гледам на живо. Последният Sabaton беше добър. "Grace" на Jeff Buckley също е страхотен. Hank III. Nerve End. Последните неща на Jack White. Малко чилаут – Sub Focus например... разни такива неща.


Кой според теб е най-добрият албум, правен някога? 
Невъзможно е да отговоря. Ще кажа само "Reign In Blood" и ще спра. 

А тази година?
Тази година май не беше особено добра за музиката. Нищо не ми се е закотвило в ушите все още.
 
Достатъчно ли е да бъдеш в Turisas, за да преживяваш?
За щастие да свириш в Turisas е достатъчно, за да си платиш повечето сметки. Освен това няколко човека в групата работят и по други проекти с други музиканти. Все пак се надявам, че феновете осъзнават колко е трудно за групите да свържат двата края. Повечето имат нужда от сериозна подкрепа. Затова отворете онлайн магазина ни и си изберете нещо!


Ако можеше да телепортираш груупата на концерт където и да е по-света, къде би отишъл?
"Rock In Rio" в Бразилия, задължително! 


Имаме още 3 въпроса към теб, които обаче идват от нашите читатели. Първият от тях е: "Бащата на Оли е композитор в Минесота. Какво мисли той за него и участието му в метъл група?".
Баща ми ме подкрепя напълно. Той сам е избрал музикалната си кариера, въпреки желанията на семейството си, и това го отвежда далеч. Когато направиш нещо толкова смело и готино – съдбата ти се отплаща.

Друг читателски въпрос: "Имахте песен наречена "Hunting Pirates" в "Stand Up And Fight". Скоро след това Alestorm извадиха "Back Through Time", на чиято обложка имаше пират с викингски шлем, забучен на меча му. А заглавното парче е за убиване на викинги. Вражда ли надушвам?".
Имаме вековна вражда с Alestorm, да. Но тези песни са само върхът на айсберга.

"Как Юси поддържа мустака и брадата си толкова епични?".
Вече не ги поддържа. Той си махна брадата през 2011-та, а това лято си обръсна и мустака. Но има добри гени, може да ги пусне дълги за два дни, ако се напъне.

Добре, последни редове и от нас – какво бъдеще се очертава пред Turisas и можем ли да ви очакваме по нашите ширини по някое време?
О, гиг в България би бил чудесна новина. Нека видим как ще протекат нещата. След като издадем албума започваме турне в Европа и Великобритания, така че... ще видим!

Заключителни думи?
Радвайте се на музиката и не си усложнявайте живота!

Благодаря много за отделеното време! Желая ви успех и верни фенове! Поздрави и до скоро!
Чао!





Categories: , , , , , ,

0 Response for the "ИНТЕРВЮ: Оли Ванска от Turisas"