TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Turisas - Turisas2013

Posted by Today's Metal Crew On сряда, август 07, 2013 3 коментара

Стилът: Epic Heavy/Power/Folk Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Century Media/Animato
Отнема: ~42 минути


Този албум си плаче да обере недоволството на критиците и старите фенове. Предпоставките за това почват с не особено вдъхновяващото заглавие "Turisas2013", продължават с обложката, на която Матиас е сниман на бял фон, бoядиcaн кaтo нaдeницa на cкapа, и завършват с факта, че в албума няма нито "батъл метъл", нито концепция. Но най-странното е, че въпреки всичко това този албум не е лош. Да, не е онзи познат ни стар Turisas, не е батъл метъл, не е това, което феновете очакват, но не е и лош. Или поне не напълно.

Можете да приемете "Turisas2013" за експеримент, или за албум с песни, които просто не са се вписвали в концепция, но за да ви се хареса, е важно да не подходите към него с погрешна нагласа. И дано не е късно за промяна на нагласите, защото първите две пуснати парчета от него "For Your Own Good" и "Into the Free" вече хванаха феновете малко неподготвени. Вярно, траковете не са лоши - първият след време става дори зарибяващ, а вторият е бърз и мелодичен, макар и твърде обикновен за Turisas, но не мога да кажа, че последният е сред най-силните в албума. Не бих казал същото и за скучновати песни като "Greek Fire" или "The Days Passed" (въпреки приятния ѝ COB-ски риф), но за сметка на това, с няколко идеи по-добре се представят "Ten More Miles" и "Piece By Piece" с техните мъжки хорове. 

Встрани от тях, като абсолютни изненади приемам две песни, първата от които е странната и доста авангардна "Run Bhang-Eater, Run!". Не знам как им е хрумнало на Turisas да направят нещо подобно, но тази песен е абсолютна лудница - постоянна смяна на темпото, харш вокали, тромпети, саксофони, фолк ритми, женско пъшкане... просто лудница, към която не можеш да бъдеш безразличен. Другата странна песен е "No Good Story Ever Starts With Drinking Tea", която напомня повече за песен на Korpiklaani, тъй като основна тема в нея е алкохолът, при това възпят с хорови кръчмарски вокали ("Alcohol! All night long! One more song!". Веднага след първия припев пък се чува кратък пасаж с комедийно забързани вокали, които изпяват нещо по темата.

Turisas са претърпели не само стилова, но и звукова промяна. В албума няма тежки симфонични партии и бомбастични оркестрации и изобщо целият звук е оставен с няколко идеи по-суров и органичен. А като добавим и така очевидната липса на концепция, промените стават наистина много - и може би прекалено много, за да бъдат възприети веднага от всички. Но имам чувството, че Turisas все пак знаят какво правят. Не ми се струва случайност и текстът на галопиращата и епична "We Ride Together", която сякаш е посветена на феновете, които ще останат фенове на групата дори и при тази нейна неочаквана стъпка встрани от утъпканата стилова пътека. Въпреки това не мога да си изкривя душата и да кажа, че подкрепям промяната с две ръце. На места албумът става доста безинтересен, на други - откровено странен, някои парчета са направо скучни, промените идват в повече, а намалените нива на епичност ме оставиха надъхан за още. Но още нямаше.
 
+ + + + +
Смел композиционен размах, без каквито и да е ограничаващи концепции и рамки.
Много неочаквани изненади и експерименти, които да поддържат интереса към албума.
Изчистено, органично звучене, без прекалена мащабност в продукцията.

- - - - -
Няма батъл метъл, няма много общо с предишните неща на групата, всяка песен е сама за себе си.
Промените са прекалено много и идват прекалено рязко, което ще отблъсне доста фенове.
Някои прекалено обикновени/семпли парчета, които не отиват на група като Turisas.
 
IF YOU LIKE
Týr, Battlelore, Kiuas, Ensiferum, Heidevolk, Wolfchant, COB и др.

Автор: Testset
[6/10]

Categories: , , , , , , , , ,

3 Response for the "Turisas - Turisas2013"

  1. Анонимен says:

    Албума е разочароващ не само музикално... дори корицата и името му са просто някаква подигравка. Turisas 2013 като някаква компилация с летни поп хитове.... Mного жалко...
    наесен ще ги гледам наживо и много се надявам да не изпълняват само парчета от новия албум.

  2. Анонимен says:

    ревю за новия на Devildriver ще има ли ?

  3. Анонимен says:

    и аз се надявам за девилдраивър,за мегадет е ясно вече че няма да има но поне за девилдраивър се надаявам