TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Enter Shikari - 2012 - A Flash Flood of Colour

Posted by Today's Metal Crew On петък, януари 13, 2012 1 коментара

Стил......: Post-Hardcore/Electronic
Държава...: Англия
Лейбъл....: Ambush Reality
Отнема....: ~42 минути 

www.facebook.com/entershikari

За този албум можете да кажете много неща, но не и че е еднообразен. Всъщност, това е един от най-разнообразните албуми, които съм чувал в последната половин година. "A Flash Flood of Colour" е разнообразен не само жанрово, но и композиционно. Някъде между смесицата от пост-хардкор, метълкор, електроника, D&B и брит-алтърнатив се прокрадват някои жестоки и иновативни идеи, правещи този албум един истински съвременен шедьовър на модерната тежка музика.

Най-хубавото е, че Enter Shikari най-накрая спряха с несериозните глупости и хаотичното използване на странни звуци. Б*хти, време беше! Сега всички "странни звуци" са вплетени на правилните места в микса и са се получили някои много интересни моменти. Така например, електронният брейкдаун в "Meltdown" направо ми отвя мозъка! Дръм енд бейс елементите в "Sssnakepit" пък доста ми напомниха на последните неща на Celldweller. Силно електронизираната "Search Party" от своя страна ме изненада със силно "брит-алтърнатив" звучене, което ми дойде малко изневиделица и ми навя някои асоциации с A Day To Remember, но виж, "Arguing With Thermometers" вече си е типичен трак за Enter Shikari - тежък, мелодичен, със смяна на настроенията и темпото и страхотни, тежки електронни лийдове. "Stalemate" пък започва като брит-поп, продължава като 30 Seconds To Mars и се развива в един великолепен (макар и доста лек) анти-военен трак с изключително силни лирики. "Gandhi Mate, Gandhi" продължава (анти)политическата тематика и... всъщност, нарочно няма да продължавам нататък. Така де, искам да оставя някакъв интерес у вас, но уверявам ви, чакат ви още приятни изненади до края на албума!

Както казах още горе, албумът е разнообразен и в композиционно отношение. Песните не следват нито една популярна структура и няма трак, който да си прилича с друг. Постоянната смяна на темпо, жанр, няколко вида екстремни и няколко вида чисти вокали, преходите от мелодичност към брейкдауни и привидно хаотични структури, превръщат "A Flash Flood of Colour" в албум, за който просто е невъзможно да кажеш лоша дума по обективни причини. Е, никак няма да се учудя, ако повечето фенове на твърдата музика не понесат това предизвикателство, тъй като наистина по някое време олекотяването и хаоса идват в повечко, но нека напомня - това са субективни причини. Всеки с достатъчно широк музикален мироглед и ушечув ще вдигне палци горе, ДОРИ да не хареса на 100% това, което чуе в този албум.

Изводът - Enter Shikari най-сетне намериха своята ниша. Албумът е истинско чудо за съвременната ни сцена, не се вписва в никакви клишета и макар да е труден за възприемане (особено от първо слушане), ще ви радва дълго, ако откриете и оцените достойнствата му. А те изобщо не са малко.

+ + + + +
Изключително разнообразен албум - и жанрово, и композиционно.
Не влиза в никакви клишета и наизустени структури.
Нещо ново, свежо, иновативно и вдигащо летвата на модерната сцена.
Перфектна продукция и съчетание между иначе трудни за смесване стилове.
Силни, въздействащи и лесно разбираеми текстове.

- - - - -
Прекалено лек и/или хаотичен на места.

Подходящо за фенове на:
Asking Alexandria, Attack Attack!, Celldweller, ADTR, AAS и др.
Автор: Testset
-=9/10=-

1 Response for the "Enter Shikari - 2012 - A Flash Flood of Colour"

  1. Luboslav says:

    Яко много. Странно, че са от UK. Да не повярваш.