TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Lyriel - 2012 - Leverage

Posted by Today's Metal Crew On събота, януари 07, 2012 0 коментара

Стил......: Gothic/Folk Rock/Metal
Държава...: Германия
Лейбъл....: AFM
Отнема....: ~35 минути 

www.facebook.com/lyrielofficial

Това, което до този момент ме спираше да харесам напълно Lyriel, беше слабата продукция и често скучноватите среднотемпови готик/фолк тракове, типични за банди от малък калибър. Най-сетне обаче Lyriel уцелиха правилната посока!

Истината е, че със 7 музиканти, включващи цигулар и челистка, е доста трудно да продуцираш албум. Така в опитите гласът на вокалистката Джесика да не се губи в микса, целият инструментал биваше "омаломощен" и се получаваше една блудкава каша от много добри вокали, фолк мотиви и смирено пошляпващи със силата на мухоловки барабани и китари. За щастие, всичко това е променено в "Leverage". Албумът има най-здравата продукция, която групата някога е вадила - с тежък китарен звук, ясен бас и в пъти по-силни барабани. За сметка на тях, фолк-мотивите са оставени на по-заден план, като вече цигулките и виолончелото заемат полагащото им се място като основен фон, а не на водещи елементи. Страхотният, мек глас на Джесика също е изведен напред, но не и прекалено, което е честа грешка, правена от бандите с женски вокали. Изобщо, откъм продукция няма как да имаме забележки. Но да видим какво ни чака откъм музика.

Както вече казах, фолк-елементите са намалени, но това не значи, че са изчезнали. В песен като "Aus Der Tiefe", например, келтски звучащата цигулка има водеща роля, а участието на Томас Линднер от Shandmaul в баладата "Wenn Die Engel Fallen" е съвсем ясен показател, че Lyriel все още държат на фолклорния елемент в музиката си. И всъщност, нека тези две заглавия на немски не ви бъркат - те са единствените на родния език на бандата, всички останали са на английски.

Групата залага този път и на по-високо количество здрави, тежки песни. Такива например са заглавната "Leverage", "White Lily" и наистина тежката, мощна и алтернативна "Voices In My Head". Модерното алтернативно звучене по мое мнение е и основният фактор, който да изведе Lyriel на голямата сцена! Най-важната стъпка е направена, остава да дочакаме 24-ти февруари и да видим фенските реакции. Аз залагам на силно положителни такива! Защото без да преувеличавам, Lyriel са направили не просто един "добър албум", а най-добрия албум в кариерата си досега, заслужаващ почетно място до големите имена на сцената.

+ + + + +
Жестока продукция!
Разнообразен и откъм темпо, и откъм имплементирани жанрове.
Песни като "Voices In My Head" имат силата да ви бутнат от стола.
Перфектна дължина на албума.

- - - - -
Предимно субективни минуси.
 
Подходящо за фенове на:
Lunatica, Delain, Within Temptation, Evanescence, Schandmaul и др.
Автор: Zorn
-=8/10=-

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Lyriel - 2012 - Leverage"