TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Amaranthe - 2011 - Amaranthe

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, април 11, 2011 21 коментара

Стил......: Modern Metal
Държава...: Швеция/Дания
Лейбъл....: Spinefarm Records
Отнема....: 43 минути


Светът на тру-метълите настръхна и на мнозина им потече кръв от ушите, когато чуха Amaranthe. Групата веднага беше заклеймена като "поп-лайно", "шитня", "бритни-бийбър помия" и какво ли още не. Само че за нас, хората, които не сме си завряли ушите в задника и сме отворени към междужанрови експерименти, нещата седят другояче (независимо дали харесваме или не тази въпросна група).

Amaranthe са страхотна глътка свеж въздух за метъл жанра като цяло, който постепенно започва да изпада в стагнацията, в която беше изпаднал в средата на 90-те (направо не ми се мисли колко хора ще ме разберат погрешно тук). Точно затова Amaranthe ни предлагат нещо различно, в духа на Dead By April, Engel и Deadlock... а защо не и E-Type? Точно така е, както си го помислихте - това е поп-метъл. Групата разполага с трима вокалисти - красивата мадама Елиз Рид, пауър-певецът Йоаким Люнберг (Dreamland) и екстремният вокалист Анди Солвстрьом (Within Y). Тази бройка е достатъчно ясен знак, че ни очаква добро разнообразие, идващо откъм микрофоните. Музикантите в групата също са доказани професионалисти (бивши и настоящи членове на Nightrage, Engel, The Arcane Order и др.), давайки от себе си нещо повече от обикновени 3-акордни рифчета и прави ритми. Така де - двойни каси и брейкдауни има ли? Има. Сола има ли? Има, при това в почти всяка песен. Самостоятелна бас линия има ли? Има. Клавишните създават ли атмсофера и допринасят ли за общото звучене? Допринасят. Три типа вокали има ли? Има. Елиз Рид красива ли е и може ли да пее? Излишен въпрос. Може ли човек да си запее и затананика 99% от песните в албума? Може.

Затова, напук на всички разбирачи, напук на всички, които са спрели да слушат метъл през 84-та и напук на всички коне с капаци, наричащи себе си "музикални журналисти", този албум получава максимална оценка от мен. Не сте длъжни нито да сте съгласни с мен, нито да харесвате бандата, защото всеки си има вкус и аз уважавам това. Но просто незнам как някой може да каже нещо против този албум, освен по свои чисто субективни причини. По същите такива аз поставям своята 10-ка на своя личен избор за "дебют на годината" и горещо ви препоръчвам да си купите албума, идващ с готина книжка и още по-готина тениска!

+ + + + +
Подобни банди/албуми могат да служат само за добро на целия жанр.
Нещо ново, нещо интересно, нещо нестеротипно, нещо разнообразно.
Идеално съчетание на модерен мелодет и "E-Type" звучене.
Такива групи привличат нова фен-маса за метъл музиката.

- - - - -
Много е лесно да не харесаш албума, особено ако си традиционен метъл фен.
Предвидим, но явно дори това е направено с цел.

Подходящо за фенове на:
Dead By April, Engel, Raintime, Deadlock, Sonic Syndicate и др.
Автор: Zorn
-=10/10=-

Categories: , , , , , , ,

21 Response for the "Amaranthe - 2011 - Amaranthe"

  1. Анонимен says:

    Една 10-ка и от мен, за албума и за ревю-то :)

  2. Method-X says:

    Много ми хареса албума. 10/10 и от мен :) Цял ден го въртях :)

    Много добро ревю, както винаги :)

  3. Анонимен says:

    Много правилно сте критикували неразбиращите наистина "метъл" критици в стил Буги Барабата. Браво за ребюто. Жалко, че и ние българите не можем да се похвали поне с такива групи. Мисля, че е време да свалим спрелите слушането на музика в 84та година (страшно определение - мерси много) металисти от ефир в цяла България и да пускаме такива и нови групи, а не Дъпеш Мод или подобно в рок ефир...

  4. Анонимен says:

    ...

    При всичката хубава музика, която излезна от началото на годината, това да получи максимална оценка?

    йаскдасд

  5. MyGrain също :) В крайна сметка - всичко е субективно, нека припомним ;) Един добър албум на безизвестна блек банда може да получи по-висока оценка от един не толкова добър албум на банда с 40 години история и обратното. Оценките са личен и субективен избор и никой не е задължен да се съгласява с тях, а и никой не ги налага :)

    Мерси за отзивите!

    - Zorn

  6. Анонимен says:

    от години не бях слушал нещо толкова страхотно и уникално
    комбинацията на 3-мата вокали е невероятна а нежният глас на красивата вокалистка на фона на по грубите жици е с уникално звучене

  7. Анонимен says:

    Ъм, цялата холаднска сган го прави това от години с комбинацията нежни/груби вокали на жица. Музиката им е копирана почти едно към едно от най-различните модни шведски групи - myGrain, Blinded colony, Sonic syndicate и т.н. Къде е оригиналността в това?

    Поп насоката, която е явна цел предполага песните да звучат почти еднакво. И като структура, и по това, че всеки път като се включи момата ритъмът/звукът пада с цел да изпъкне гласът и.

    Не ме разбирай погрешно - аз съм изцяло за експериментите. Само, че това не е експеримент. Това си е най-обикновен поп продукт, за който никой няма да си спомня след няколко месеца.

    Просто не виждам нищо в този албум, което да обяснява такова радушно приемане като най-висока оценка (мацката дори няма голи сними все още).

  8. Анонимен says:

    "Ъм, цялата холаднска сган го прави това от години с комбинацията нежни/груби вокали на жица. " не прави се опитва да прави!

    "Музиката им е копирана почти едно към едно от най-различните модни шведски групи - myGrain, Blinded colony, Sonic syndicate и т.н. Къде е оригиналността в това?"
    позволих си да изтегля дискографиите на изброените от теб и мисля че те са талаша и нямат нищо общо с въпросната група незнам ти как намери нещо общо

    "Не ме разбирай погрешно - аз съм изцяло за експериментите. Само, че това не е експеримент. Това си е най-обикновен поп продукт, за който никой няма да си спомня след няколко месеца."
    прав си за разлика от стотиците групи които си правят експерименти на тази се получава

    "Просто не виждам нищо в този албум, което да обяснява такова радушно приемане като най-висока оценка (мацката дори няма голи сними все още)."
    еми не гледаи а слушаи
    относно голите смимки се надявам и да няма според мен всяка самоувайаваща се жена няма да си направи а явно за да ти хареса някои женски вокал трябва да и видиш голите снимки първо

  9. Unknown says:

    Да чуя Amaranthe отново при това с нов албум е истински мед за душата xD. Вече 2 години превъртам тяхното "скромно" EP и сега когато виждам името им в форума, направо съм на седмото небе. Страхотна статия за стрхотна група (bow)

    -поздрави Lathron

  10. Анонимен says:

    Лично мнение: "поп-лайно", "шитня", "бритни-бийбър помия". Групи като тази убиват жанра.

  11. Ами дано го убие, барабар с киселите му фенове.

  12. Анонимен says:

    Чудесен албум!
    Много приятен за слушане, мелодичен, неангажиращ, ненатрапващ, различен, увлекателен.

    Поздравления за Zorn за отличното ревю! Съвпада изцяло с вижданията ми.

  13. Анонимен says:

    а от къде мога да си закупя албума ?

  14. За съжаление още не сме намерили място в България, където да се продава албумчето. Може да се купи от чужбина на цени от 25 до 40 лева (зависи откъде точно). Японското издание пък е около 55. Ако има някой заинтересован, нека ни пише (горе има линк), и може и да успеем да помогнем с някаква поръчка, макар принципно да не предлагаме дистрибуторски услуги ;-) А ако някой намери място в България, където се продава - още по-добре!

  15. Анонимен says:

    Слушах го мяколко пъти вече. На мен лично страшно много ми хареса.

  16. Анонимен says:

    Отдавна не бях слушал албум с такова удоволствие. Всъщност, като се замисля - от 1986, когато чух за първи път Доро Пеш и след това през 2007 - After Forever. Обичам експериментите. Вярно, че прилича на коктейл, но пък пропорциите са перфектни!

  17. Анонимен says:

    Към автора на ревюто само едно:
    "Евалла,майна!" Цялото ревю е точно в десетката!

    "Много правилно сте критикували неразбиращите наистина "метъл" критици в стил Буги Барабата. Браво за ревюто. Жалко, че и ние българите не можем да се похвалим поне с такива групи. Мисля, че е време да свалим спрелите слушането на музика в 84та година (страшно определение - мерси много) металисти от ефир в цяла България и да пускаме такива и нови групи, а не Дъпеш Мод или подобно в рок ефир..."

    Под тоя коментар се подписвам!Наистина е крайно време това да се случи,а не някакъв чичка на Loud Festival да ми обяснява,че с напускането на Accept от Удо и на Helloween oт Киске метъла бил умрял и всякакви подобни глупости!

    Към автора на този коментар:

    "Ъм, цялата холаднска сган го прави това от години с комбинацията нежни/груби вокали на жица. " не прави се опитва да прави!

    "Музиката им е копирана почти едно към едно от най-различните модни шведски групи - myGrain, Blinded colony, Sonic syndicate и т.н. Къде е оригиналността в това?"
    позволих си да изтегля дискографиите на изброените от теб и мисля че те са талаша и нямат нищо общо с въпросната група незнам ти как намери нещо общо

    "Не ме разбирай погрешно - аз съм изцяло за експериментите. Само, че това не е експеримент. Това си е най-обикновен поп продукт, за който никой няма да си спомня след няколко месеца."
    прав си за разлика от стотиците групи които си правят експерименти на тази се получава

    "Просто не виждам нищо в този албум, което да обяснява такова радушно приемане като най-висока оценка (мацката дори няма голи сними все още)."

    Пич,мислех,че точно уважението към изпълнителите(и изпълнителКите)отличава нас,феновете на метъла и рока,от тези на чалгата и попа,но явно за теб щом една жена в някоя група не си показва циците и не се държи и облича/съблича като порнозвезда,значи няма място в метъла!Честно казано,омръзнало ми е от такива "метъли" като теб!Защото в метъла има само един начин за измерване качествата на една вокалистка и това е гласът!
    А за т.нар."холандска и шведска сган"-ми като не ти харесва,недей слушай!То и аз мога да кажа,че от една друга северна държава в един друг стил с едно по-специфично облекло и по-особен грим идва само една бездарна паплач,която се чуди как да си губи времето и да се прави на интересна и "тежка",докарвайки звучене като на стар съветски трион и пеейки "невероятни"(по-скоро невероятно тъпи)текстове за това как "Мрак се спуска и покрива еротичното ми тяло,призовавайки гарвана в мен и бла-бла-бла простотии..."

  18. Анонимен says:

    Албумът е много добър,както и ревюто.Още когато чух албума миналата година,си помислих,че това ще е дебюта на годината.Много ми хареса и написаното за спрелите да слушат метъл през 1984г.Право в десетката беше!Досадно е по всички рок радиа да въртят само песни отпреди 30-40 години и е време хората,които ги въртят,просто да бъдат пенсионирани.Защото не може на Loud Festival някакъв чичка да ми говори как с напускането на Accept oт Удо и на Helloween oт Киске метъла бил умрял и всякакви подобни глупости!Специално към пича,дето пише за голите снимки на вокалистката:
    Винаги съм смятал,че точно уважението към изпълнителите(и изпълнителКите)е отличавало нас,феновете на метъла и рока,от тези,които слушат чалга или поп да речем.
    Но явно за някои хора една вокалистка трябва да си показва интимните части и да се облича и съблича като порнозвезда,за да предизвика интереса им!От такива "метъли" като теб ми е писнало!Единственото мерило за качествата на една вокалистка е гласът!
    А за изказването за "холандската сган и шведите,дето я копирали":
    Първо,между шведския мелодет и холандската готик сцена далеч няма толкова много допирни точки.И второ,да не почвам аз за норвежката сган,която според мен наистина е срам за метъла и е най-глупавото нещо,което можеше да се пръкне!

  19. Анонимен says:

    Това е най-добрия албум, излизал в последните 20 години! Невероятна музика!

  20. Николай Янев says:

    Нормално е в България винаги ще се намерят хора,който само знаят да плюят и да се оплакват.Ами като не ти харесва не го слушай и не коментирай,селянино...Това е определено най-добрият албум заедно с 'The Unforgiving'. Within Temptation за мене от доста години.От месеци го слушам почти всеки ден и няма омръзване.Доста позитивни коментари видях тук и е хубаво,че има хора които наистина разбират от музика.

  21. Анонимен says:

    Аз ги чух за пръв път миналата седмица ... Останатах доста впечатлен от сингъла "The Nexus" от едноименния албум, който предстои да излезе след броени дни. Изтеглих си и предишния им албум, който също ми хареса и ме вдъхнови да започна да пиша рифове за китара в този стил, който свирят Amaranthe. Фен съм също и на Sonic Syndicate, които за жалост се разпаднаха преди малко повече от 1 година (официално). Слушал съм по много пъти повечето от песните им, свирил съм ги и т.н. Мога да заявя, че определено има нещо сходно между начина на звучене на Sonic и Amaranthe. Бързи рифове, много голямо разнообразие във вокалите, но Amaranthe имат нещо, което Sonic нямат в повечето песни и то е солата. Аз лично не съм им особено голям фен (на солата), свиря само ритъм и в тази насока мисля да се развивам, но определено има сола които ти спират дъха (сега малко както се казва Off-Topic ще спомена песни на групи, чиито сола са ме карали да "се побъркам от кеф" и това са: Avenged Sevenfold - Afterlife, Bullet For My Valentine - Waking The Demon, Arch Enemy - Bloodstained Cross, All That Remains - This Calling и др.). Мисълта ми е,че може да се очаква много от тази група. Който не ги е чувал, сега му е времето. НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ ! И една 10-ка за ревю-то :)