TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Samael - 2011 - Lux Mundi

Posted by Today's Metal Crew On петък, април 29, 2011 3 коментара

Стил......: Dark Metal
Държава...: Швейцария
Лейбъл....: Season of Mist
Отнема....: 49 минути

www.myspace.com/samael

Samael винаги са били непредвидима група, но това отдавна ни е ясно. И въпреки че неведнъж в последния месец се опитаха да ме убедят, че "Lux Mundi" ще е брутален блек метъл с електроники, аз не се вързах и изчаках културно да чуя за какво иде реч, имайки едно наум от ЕР-то "Antigod". Получи се точно това, което очаквах - "Lux Mundi" продължава там, където свърши "Solar Soul", взимайки от него мрачната атмосфера и добрата продукция, издигайки ги на едно ново ниво. Дори самото име на албума "Lux Mundi", което в превод от латински ще рече "светлината на света" (а не "лукс за мудни", както помислиха някои колеги) напомня за "Solar Soul". Ако щете и обложката напомня отчасти на него. Така че не се водете напълно по странните писания на някои сайтове и списания, които ви обещават едва ли не симфо блек метъл. Е, не че и такъв няма малко, но с около 90% по-малко, отколкото имаше в иначе крайно противоречивия "Above". Затова ви препоръчвам да забравите за миг, че "Above" съществува, да си пуснете наново "Solar Soul", да го изслушате, да си пуснете "Lux Mundi", да се потопите напълно в атмосферата на тези два албума и да усетите сами еволюцията, която претърпяват Samael в този си преход. Няма да ви занимавам с това коя песен как звучи и какво съдържа, за да не ви налагам някакви крайни очаквания, а ще ви кажа само най-важното. А то е, че клавишните отново играят своята голяма роля в музиката на Samael, изведени са на преден план и дават на "Lux Mundi" гореспоменатата невероятна атмосфера, в която да се цопнем задружно. Оттук нататък всичко е въпрос на субективна преценка. Но ако харесвате "Solar Soul" и "Passage", трудно не бихте харесали и "Lux Mundi".

+ + + + Плюсове.......:
Дори след толкова много години, групата продължава да узрява и еволюира.
Изчистена, полирана продукция с подобаващо място за всеки звук.
Клавишните и симфо-елементите са блестящо изпълнени и дават страхотна атмосфера.
Няколко просто размазващи трака.

- - - - Минуси........:
Темпото еднаквее в половината албум.
Дали ще харесате албума зависи много кой "период" на бандата предпочитате.

Подходящо за фенове на:
The Kovenant, Xytras, Dimmu Borgir, Septic Flesh и др.
Автор: Testset
-=8/10=-

Categories: , , , , , , , ,

3 Response for the "Samael - 2011 - Lux Mundi"

  1. Анонимен says:

    Тъкмо бях започнал да се чудя дали наистина всички журналисти нарочно се правят, че SOLAR SOUL не съществува и дали само аз чувам приликата. Ето, че има още някой ;)

  2. . says:

    Разкошна творба са направили (отново) :)

  3. Анонимен says:

    Хубав албум, но мястото му е след Passage. Звученето в ABOVE трябваше да продължи поне няколко албума. Създава впечатлението, че "тамън ти е дошъл акъла и в следващия албум пак ти е омекнала китката".